Sabotage mot Östran

Artikeln publicerades

Tidningen sätter skadegörelsen i samband med artiklar om en speciell typ av brottslighet och kriminella ungdomsgäng. Varje gång någon stuckit kniven i ett däck på en Östranbil har det skett efter publiceringar om ungdomar från samma grupp som misstänks eller dömts.
– Vi har naturligtvis polisanmält det som hänt och nu startar polisen sin utredning för att få fatt på dem som ligger bakom det här, säger nyhetschefen Eric Arenius, som leder nyhetsarbetet på tidningen.
– Det är svårt att tro att det är slumpmässiga pojkstreck som inträffar så fort vi skriver om brottsmisstankar mot vissa personer. Det finns ett mönster och ett budskap när man sätter kniven i bildäcket. Lika självklart är att det här inte på något sätt påverkar vårt sätt att arbeta och rapporterar. Den som tror att man kan skrämma oss till att hålla tyst tar grundligt miste.

Att hot och kränkningar är en del av journalisters vardag visade en undersökning från JMG, vid Göteborgs universitet i maj i år. 1372 journalister i hela landet svarade på en enkät. Var tredje hade hotats de senaste 12 månaderna.
Hans Durell är regionalt skyddsombud på Journalistförbundet, han menar att det är viktigt att tidningar och medarbetare inte duckar för hoten och skyler över, utan att man alltid anmäler och berättar vad som händer.
– Det handlar om hot mot yttrandefrihet och demokrati. Syftet är att tysta. Om det, medvetet eller omedvetet, leder till att tidningar och journalister undviker att skriva har det fria ordet snöpts.

Läs mer i Östran 1/8 eller i e-tidningen.