Insändare

Skandal att vägra köpa Stora hotellet

Insändare Artikeln publicerades

Undertecknad har i många år kämpat för att Nybro kommun skall köpa tillbaka Stora Hotellet och jag har skrivit många insändare, medborgarförslag och synpunkter om detta. Nyligen skrev jag på en protestlista som f d kyrkoherden Johan Thelin delat ut.

Förra året var jag i kontakt med f d kommunchefen Jan Darrell och det verkade positivt då och Jan hade kontakter med näringslivet, bl a. Jan var ju positivt inställd till att Nybro kommun skulle köpa Stora Hotellet. Det skulle kosta cirka 8 miljoner kronor att renovera hotellet och den notan ansåg jag att kommunen kunde få betala när de var så korkade att de sålde hotellet en gång i tiden.

Detta är för dyrt, säger kommunen med kommunalrådet Christina Davidson i spetsen. Men kommunen har råd med att bygga fritidshus till en kostnad av cirka 5 miljoner kronor och eventuellt även bygga ett hotell i Svartbäcksmåla, att anlägga vatten och avlopp till en kostnad av cirka 20 miljoner kronor. Då finns det pengar.

Det är en skandal att Nybro kommun inte vill bevara den unika och vackra freskomålningen av Gunnar Theander som är guld värd! Men det gick bra att spendera miljontals kronor på planteringar utanför f d Stora Hotellet. Detta hade ju blivit en fin utsikt för hotellgästerna som hade uppskattat ett centralt beläget hotell. Turister som har besökt Nybro har nämligen haft önskemål om detta!

Jag och många med mig fick säkert en chock när vi läste nyheten i tidningen att Nybro kommun aldrig har för avsikt att köpa tillbaka Stora Hotellet. Det är en tragedi att f d kommunchefen Jan Darrell slutade, att ingen ny kommunchef med juristutbildning anställdes (däremot anställdes en vikarie utan juristutbildning på grund av besparingsskäl) samt att Nybro kommun inte lyssnar på vare sig kommuninnevånarnas, turisternas önskemål eller respekterar vilka önskemål övriga besökande har.

Eva Höglund, Nybro