Kultur

Skarpt läge för efterlängtad Western

Spelspalten Artikeln publicerades

Den 26 oktober smäller det, ordentligt. Och många, många gånger. För då släpps uppföljaren till den hyllade Western-skjutaren Red Dead Redemption.

Red Dead Redemption 2 släpps den 26 oktober.
Foto: Rockstar Games
Red Dead Redemption 2 släpps den 26 oktober.

Jag har än så länge inte tillbringat så lång tid i den mysiga Western-miljön som jag skulle vilja. Men tillräckligt många timmar för att vara pepp på uppföljaren: Red Dead Redemption 2, som släpps till Playstation 4 och Xbox One.

För det är något med den vilda västern som lockar. Det är till exempel ingen slump att det är just det temat som valts för nöjesparken i tv-serien Westworld. Det finns liksom nästan allt som luktar äventyr: Dueller, tågrån, storslagna landskap, vilda ritter, militärer och övergrepp riktade mot urinvånarna...

Spelet utspelar sig år 1899, en tuff tid för dig och de andra gängmedlemmarna. De som har fått en förhandstitt beskriver berättartekniken som lika bra som i tidigare spel av utvecklaren Rockstar Games. Dialogen pågår när du färdas mellan uppdrag, men med ännu snyggare kameraåkningar som verkligen visar landskapet.

Det senaste klippet som enligt utvecklaren visar äkta, spelbara scener från spelet är ohyggligt snyggt. Snabbt byter kameran vinkel när en explosion inträffar i bakgrunden, för att i nästa sekund vara tillbaka hos spelaren.

Och när det är dags för pang-pang kan tiden sakta ner så att du hinner sätta de där skotten på samma snabba sätt som Lucky Luke, fast med något dödligare utgång.

Återstår att se om det är lika svårt att få styr på hästen som i första spelet. Å andra sidan var det hyfsat realistiskt...

”Bäst av allt, ur ett rent personligt perspektiv, är att du kan fiska!”

För den som verkligen vill gotta ner sig i miljöerna ska det vara möjligt att stänga av alla störande moment på skärmen. Ingen liten karta, ingen kompass, ingen indikator som visar ditt välmående. Bara de vackra vyerna.

Vapen ska det finnas gott om, både i affärer och som du själv kan göra eller modifiera. Du kan också sätta din personliga prägel på revolvrar och annat. Och för att göra det extra realistiskt kan de haka upp sig. Så se till att rengöra dem ofta.

För den mer pacifistiskt lagda är möjligheterna nu större att prata sig ur, och in i, problem. Men med inslag av tidspress som förändrar konversationerna. Den generöse kan också ge pengar till tiggare, inte bara av ren godhet utan för att det kan hjälpa dig i framtiden. Typiskt.

Bäst av allt, ur ett rent personligt perspektiv, är att du kan fiska! En fröjd för mig som ägnat många, långa stunder i World of Warcraft med att hala in linan.

Red Dead Redemption 2 är Rockstar Games första spel på flera år. Och det har länge varit tyst kring spelet. Om möjligt ännu tystare har det varit om Red Dead Online som ska släppas som beta i november.

Tågrån blir det en hel del av, för den som vill i Red Dead Redemption 2.
Foto: Rockstar Games
Tågrån blir det en hel del av, för den som vill i Red Dead Redemption 2.