Skillnader i hur snabbt ambulansen kommer

Artikeln publicerades

Ringer man från Oskarshamn är ambulansen snabbast på plats medan patienter i Högsby får vänta längst. Det skiljer sju minuter mellan snabbaste och långsammaste kommun, enligt öppna jämförelser av Sveriges kommuner och landsting. Förutom Oskarshamn har Kalmar, Mönsterås, Nybro, Torsås och Västervik responstider under 14 minuter. Förutom Högsby har Borgholm och Mörbylånga längre väntetider än 15 minuter.

Med tanke på hur avancerad utrustning som ambulanserna har nu för tiden kan detta tyckas vara ett uppförstorat problem. Men för patienter med hjärtinfarkt är det avgörande att snabbt komma in till sjukhuset.

– Trombolys kan göras i ambulansen, säger Pär Hommerberg på Riksförbundet HjärtLung. Men inom 90 minuter efter infarkten är det bättre att göra en ballongutvidgning på sjukhus.

– Varje minut är viktig för chansen att överleva efter en hjärtinfarkt. Hur snabbt man får vård påverkar också hur resten av livet blir. Tar det för lång tid innan man kommer till sjukhus blir man inte så bra som man kunde ha blivit.

Att ambulansen kommer snabbt till de som bor i Oskarshamn bidrar till att patienterna där har större chans att klara sig.

 

Läs mer i papperstidningen (24 februari) eller i E-tidningen (24 februari).