Spioner i omsorgen

Artikeln publicerades

Det föreslår moderata politikerna Magnus Isaksson, i en motion till kommunalfullmäktige i Kalmar. Timvikarierna med sitt specialuppdrag skulle endast arbeta ett par veckor.

Det är de senaste veckornas rapporter om missförhållanden på äldreboendet Smedängen i Kalmar som gjort att motionen aktualiserats, säger han.

Men den har inget specifikt med just det boendet att göra.

”Finns på andra platser”

– Det handlar om utsatta människor, som inte kan föra sin egen talan. De uppgifter om vanskötsel som kommer fram är ofta svåra att belägga. Huvudmännen för verksamheten har svårt att bilda sig en egen uppfattning. Här skulle man få direktrapporter, menar han.

– Det här förekommer på andra platser i samhället.

– Väldigt många affärskedjor använder ”Mystery Shopper”, en person som handlar i butiken, men i själva verket har till uppgift att rapportera hur personalen jobbar och bemöter kunderna.

Magnus Isaksson säger att han inte tar ställning till förhållandena på Smedängen, som nu ska utredas. Och han är övertygad om att de allra flesta inom äldreomsorgen är djupt engagerade och brinner för omsorgstagarna.

Men man kan inte bortse från att det finns vissa rötägg.

”Skulle få effekt”

– Ju fortare de sorteras ut desto bättre. Jag inser förstås att mitt förslag inte är okontroversiellt och att det kan upplevas som integritetskränkande.

– Men det skulle få effekt. Bara tanken på att de kan finnas någon som håller koll kan säkert få en och annan att skärpa sig.