Nöje

Stefan & Krister-Stefan gör comeback på buskisscenen: ”Fick ett återfall”

Kalmar län Artikeln publicerades
Stefan Gerhardsson och Siw Carlsson som störande pensionärspar i årets sommarteater ”Stulen kärlek” på Vallarna. I höst, närmare sagt den 14 december, kommer föreställningen till Kalmarsalen.
Foto: Bo Håkansson
Stefan Gerhardsson och Siw Carlsson som störande pensionärspar i årets sommarteater ”Stulen kärlek” på Vallarna. I höst, närmare sagt den 14 december, kommer föreställningen till Kalmarsalen.

Stefan Gerhardsson får ta en paus från flugfisket och padeltennisen när han i sommar återvänder till Vallarnas scen i Falkenberg efter tre år som pensionär. I höst blir det inomhusturné, med bland annat ett stopp i Kalmarsalen.

Senast Stefan Gerhardsson stod på Vallarnas scen var 2016. Sedan dess har han levt pensionärsliv med allt vad det innebär. Och lämpligt nog är det som pensionär han nu återvänder till scenen.

– Jag och Siw (Carlsson) spelar ett nyinflyttat pensionärspar som går och stör grannen hela tiden medan vi väntar på att flyttfirman ska komma. Jag spelar en lite halvsenil undertryckt gubbe som hunsas av frun. Ingen helt ovanlig roll för mig, haha.

Han kallar sin comeback på scenen för ett återfall.

– Det är som ett missbruk att stå på scenen och jag kände suget efter publiken igen. Sen saknar man sina gamla kollegor såklart, förutom Siw så är ju både Jojje (Jönsson) och Micke (Riesebeck) med.

Men det var Siw som kom med förfrågan.

– jag har ju varit gift med henne nästan lika länge som med min ordinarie fru, fast på scenen. Så när hon hörde av sig och friade igen så kunde jag bara inte tacka nej, haha.

Sommarens föreställningen som heter ”Stulen kärlek” är skriven av gamla parhästen Krister Classon, men manuset har 15 år på nacken och har satts upp tidigare då med Laila Westersund och Thomas Hedengran som det störande pensionärsparet.

Men föreställningen har aldrig satts upp på Vallarna förut.

– Egentligen ska hela föreställningen utspelas i en lägenhet, men då vi är på Vallarna och utomhus så utspelar sig allt på en altan istället.

Han berättar hur kul det känns att få framföra text av Krister igen.

– Han är ju fantastisk på att hitta roliga poänger i allting. Kanske att den här skiljer sig lite från hans tidigare föreställningar på Vallarna. Det här är lite rappare berättat och påminner mer om fars än om lustspel.

Vad tycker du bäst om? Spela utomhus eller inomhus?

– En fantastiskt vacker sommarkväll på Vallarna, när man kan se laxarna hoppa i ån och man har en entusiastisk publik framför sig, då är det svårslaget. Samtidigt kan jag gilla att spela inomhus då det går att jobba med mer detaljer, det går att finlira mer. Utomhus blir det ofta väldigt stora gester för att den som sitter längst bak ska kunna se vad som händer.

Stefan Gerhardsson och Krister Classon återförenas på sätt och vis i sommar då Krister Classon för första gången på många år står bakom manuset till Vallarnas uppsättning.
Foto: Bo Håkansson
Stefan Gerhardsson och Krister Classon återförenas på sätt och vis i sommar då Krister Classon för första gången på många år står bakom manuset till Vallarnas uppsättning.

Den 23 maj börjar repetitionerna inför sommaren, annars lever Stefan idag ett aktivt pensionärsliv.

– Vi är ett pensionärsgäng som simmar två gånger i veckan, sen flugfiskar jag och spelar padeltennis regelbundet. Veckorna bara går tycker jag.

Om det blir fler scenframträdanden i framtiden eller om han helt och hållet återgår till pensionärslivet vet inte Stefan.

– Jag vågar faktiskt inte säga något om det längre. Fast någon gång så måste man väl bort från det här ambivalenta missbruket, haha.

Då manuset är skrivet av Krister Classon så har man i media kallat den här föreställningen en comeback för Stefan & Krister, men när blir det en verklig comeback? Alltså att både du och Krister står på scenen?

– Vi har sagt det att när ABBA återförenas då gör vi det också. Nu ska ju ABBA återförenas som avatarer, men hittills är det ingen som har kommit med det förslaget till oss. Även om vi kan se lite animerade ut på scenen ibland, haha.