Insändare

Tydligt att avståndet är långt till Misterhult

Insändare Artikeln publicerades
Hultgården och Charlottagården i Misterhult ska läggas ner. ”Det känns olustigt att nämnd och kommunstyrelse ska fatta beslut i denna viktiga fråga på felaktiga grunder”, menar samhällsföreningarna i Misterhult, Mörtfors och Figeholm.
Foto: Pierre Stjernfeldt
Hultgården och Charlottagården i Misterhult ska läggas ner. ”Det känns olustigt att nämnd och kommunstyrelse ska fatta beslut i denna viktiga fråga på felaktiga grunder”, menar samhällsföreningarna i Misterhult, Mörtfors och Figeholm.

Nu har även kommunstyrelsen i Oskarshamn fattat beslut i frågan om att stänga äldreboendet Hultgården/Charlottagården i Misterhult.

Vid kommunstyrelsens omröstning blev siffrorna åtta mot sju. Direkt efter mötet uttalar kommunalrådet Andreas Erlandsson (S) sig i tidningen och säger ”det här var ett av de svåraste beslut jag har fattat”.

Ponera nu Erlandsson, att du själv bor i Misterhult eller i dess närhet. Du har anhöriga i närheten och dina barn går i skolan. Hade du då fortfarande röstat för en nedläggning av Hultgården/Charlottagården? Självklart, eftersom det i det här fallet är pengarna som styr, eller? Att avståndet mellan oss är milslångt blir mycket tydligt!

Socialnämndens beslutsmöte i stadshuset var välbesökt. För att inte säga trångt. Många landsortsbor hade tagit tillfället i akt och närvara vid mötet och ta del av de argument som framlades som grund för ett beslut. Men flera av argumenten som rörde Hultgården/Charlottagården var direkt felaktiga. Det fanns det tyvärr ingen möjlighet att upplysa om, eftersom åhörare inte hade möjlighet att yttra sig.

Det känns olustigt att nämnd och kommunstyrelse ska fatta beslut i denna viktiga fråga på felaktiga grunder. Nu ska beslutet vidare till kommunfullmäktige den 11 november. Vår förhoppning står fortfarande till folkvalda politiker att stå upp för landsbygden och rösta nej till förslaget och behålla äldreomsorgen i Misterhult. Den 26 oktober planeras en demonstration i Oskarshamn. En demonstration för att visa att vi är starka tillsammans. Vi tycker att det är helt fel att lägga ned en fungerande och bra äldreomsorg utan stark majoritet och utan riktigt bra argument.

Statistik från SCB visar att om 15 år har antalet äldre över 80 år ökat med 76 procent. För att klara av vård och omsorg enligt dagens nivå krävs en omfattande expansion av äldreomsorgen. Detta går stick i stäv emot Socialnämndens beslut till en så kallad omställning.

Slutligen, vid socialnämndens möte framkom önskemål från åhörare att kommunfullmäktiges nästa möte skulle äga rum i Misterhult. Det verkar inte bli så. Det visar bara än en gång att avståndet mellan stadshuset och Misterhult är mycket långt.

Samhällsföreningarna i Misterhult, Mörtfors och Figeholm

Hela Sverige Ska Leva