Kultur

Tyskland – vårt nära grannland

Kultur Artikeln publicerades

”När någon gjort en resa, så har han något att berätta” (Wenn jemand eine Reise tut…) är ett citat som är välkänt för alla dem som gick i den gamla kunskapsskolan.

Johannes Tångeberg, journalist och historiker, har rest i sin mors förra hemland och skriver om en resa från Hamburg i norr till Chiemsee i söder, från Essen i väster till Görlitz i öster. Han betraktar de storslagna järnvägsstationerna och kyrkorna som överlevde bombmattorna, samtalar med invånare och gör historiska tillbakablickar.

Denna typ av reseskildringar var vanlig för hundra år sedan – Fredrik Bööks bilresa genom Tyskland och Polen är ett exempel – och kan tyckas omodern idag, då vi reser så mycket själva. Men Tångeberg skriver personligt och sympatiskt, så boken höjer sig över den vanliga turistinformationen.

Hans engagemang är påfallande: ”Tyskland är ett mycket omväxlande, vackert och spännande land. Här finns ett enormt kulturellt utbud, underbart vacker natur, dynamiska storstäder och vidsträckta skogar.”

Den tyska 1900-talshistorien med demokrati och diktatur, delning och återförening är fortfarande levande. Det är också debatten om skuld och försoning. När en företrädare för partiet Alternative für Deutschland nyligen menade att det nu kunde vara dags att även känna stolthet över de tyska soldaternas insats under andra världskriget blev reaktionerna starka, skriver Tångeberg. Han avslutande resonemang om den politiska situationen idag är i övrigt av mindre intresse, bland annat eftersom förhållandena redan hunnit förändras.

Som helhet är det en lättsam bok, som uppmuntrar till en resa. Intresset för Tyskland har av flera orsaker – Brexit är en - ökat under de senare åren. Till och med den brittiska tidskriften The Spectator, som normalt inte intresserar sig så mycket för kontinenten, hade härom veckan en artikel av kolumnisten James Dellingpole med den något oväntade rubriken ”15 skäl att älska tyskar och Tyskland”. Invånarna är visserligen inga större humorister, menade han, men i gengäld ärliga, vänliga, välkomnande, generösa och, till skillnad från fransmännen, uppskattande om man försöker tala deras något gutturala tungomål.

Bok

Europas mitt – Resa genom Tyskland

Johannes Tångeberg

(Carlsson Bokförlag)

Visa mer...