Kultur

Välkryddad mordhistoria från 1950-talets Malmö

Kultur Artikeln publicerades

Sommaren 1955 tillhör de mest omtalade under 1900-talet i Sverige. Den var helt enkelt en makalös sommar med sol och värme i stort sett utan avbrott.

Detta har naturligtvis inte gått förbi Set Mattsson när han i den femte berättelsen om Douglas Palm vid Malmöpolisen nu har kommit fram till just detta år.

Två mord, till synes oberoende av varandra, inträffar i Malmö. I spionhysterins 50-tal blir naturligtvis säkerhetspolisen direkt intresserad när ett av mordoffren visar sig vara militär vid luftvärnet. I själva verket finns det också en koppling mellan offren, en länk som de själva inte velat skylta med. Och det är i den tråden som Douglas Palm så småningom drar när han försöker komma fram till vem som är förövaren eller förövarna. Samtidigt brottas han med sitt eget liv; ett äktenskap som egentligen över och en lockelse han faller för.

Set Mattsson är skicklig på att flytta läsarna tillbaka till en annan tid. En uppenbart omfattande research kring Malmö på den tiden skapar autenticitet i berättelserna om Douglas Palm, liksom beskrivningar av bilar och motorcyklar och referenser till händelser i tiden som de homofoba stämningar som piskades upp i samband med den så kallade Kejne-affären eller de nya misstankarna mot Olle Möller efter ännu ett flickmord.

Det är just detta som också gör böckerna om Douglas Palm så läsvärda. Som läsare är man mitt i tiden. Det enda jag själv blev lite förvånad över är när Palm drar i sig en burk öl en av dessa varma sommardagar. Men med hjälp av google och en artikel i Ny teknik visar det sig att redan på 1930-talet började de första ölburkarna tillverkas och säljas i affärer i USA. Och steget brukar ju inte vara så långt från Amerika till Sverige när det gäller allehanda nymodigheter, inte ens på den tiden.

Sedan gör det ju inte saken sämre att man lärt sig gilla de här poliserna i Malmö, som med dåtidens medel försökte lösa de grova brotten och hålla de kriminella på mattan.

Ett hemligt liv blir till en småputtrig berättelse som Set Mattsson kryddat omsorgsfullt.

Bok

Ett hemligt liv

Set Mattsson

(Historiska Media)

Visa mer...