Debatt

Alla ska ha råd att gå till tandläkaren

Debatt ,
Tandvård borde inte vara dyrare än annan hälso- och sjukvård.
Foto:Bertil Ericson/TT
Tandvård borde inte vara dyrare än annan hälso- och sjukvård.

Tänderna är en del av kroppen, det är självklart för de flesta. Då borde inte rätten att ha råd med tandvård skilja sig från rätten till hälso- och sjukvård.

Men det gör den idag och tänderna ingår, märkligt nog, inte i samma högkostnadsskydd som övriga kroppen. Det är en klassfråga och många med tunn plånbok låter bli att gå till tandläkaren eftersom det är för dyrt.

Vänsterpartiet vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att ha bra tänder. Därför har vi drivit igenom en rad reformer, som en dubblering av det allmänna tandvårdsbidraget för alla åldersgrupper. Det börjar gälla nu i april. Och tack vare Vänsterpartiet har också åldersgränsen för fri tandvård höjts successivt till 22 år i år. Nästa år höjs gränsen till 23 år, för att fler ska ha råd att gå till tandläkaren.

Men vårt mål är att likställa tandvården med all annan hälso- och sjukvård – att tänderna ska ses som en del av kroppen. Det finns egentligen inga verkliga skäl som talar mot detta. Obehandlade sjukdomar i mun och tänder innebär samma lidande och risker för den enskilde som i övriga delar av kroppen. Det finns dessutom ett samband mellan dåliga tänder och andra sjukdomar.

Hittills har vi inte nått ända fram, men vi fortsätter att driva på i frågan. Nyligen antogs Vänsterpartiets valplattform. Där finns kravet med. För oss handlar det om jämlikhet. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst i Sverige.

Linda Fleetwood (V), landstingsråd

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.