Debatt

Att plantera träd ger hopp om klimatet

Debatt ,
Jordbruksberoende länder som exempelvis Rwanda drabbas redan hårt av klimatförändringarna. Men genom att plantera träd kan vi skapa bättre förutsättningar till en ljusare framtid.
Foto:Marcus Lundstedt
Jordbruksberoende länder som exempelvis Rwanda drabbas redan hårt av klimatförändringarna. Men genom att plantera träd kan vi skapa bättre förutsättningar till en ljusare framtid.

2017 ligger framför oss och med det nya möjligheter att göra saker och ting bättre. Låt det nya året handla om världens viktigaste fråga: klimatet.

Alla kan bidra genom att äta mindre kött, ta cykeln oftare eller plantera fler träd. Det kommer hela världen att tacka för.

2016 blev det varmaste året någonsin globalt. Arktis var 20 grader varmare än normalt i november och minskningen av havsisarna går snabbare än väntat. Dessutom tar Donald Trump och hans långt från gröna agenda nu plats i Vita huset, vilket kan bli ett hinder för det globala klimatarbetet.

I Sverige ser det lite ljusare ut. Sedan 1990 har våra svenska utsläpp minskat med 25 procent. Dock har förändringen planat ut enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. 2015 släppte vi svenskar ut drygt 50 miljoner ton växthusgaser, en blygsam minskning med mindre än en procent jämfört med året före.

Samtidigt fortsätter våra utsläpp att skörda liv och göra tillvaron hårdare i jordbruksberoende länder som Kenya, Tanzania och Uganda, där Vi-skogen arbetar. Familjer får allt svårare att försörja sig för att skördarna slår fel. Hus sveps med i jordskred, orsakade av extrema regn.

I Sverige skapar denna statistik och vittnesmål klimatångest. Undersökningar har visat att tre av fyra svenskar oroar sig för klimatet. De flesta är vid det här laget medvetna om allvaret. Men vi vet inte hur vi ska kunna göra skillnad. Klimathotet framstår som större än vad vi kan påverka, och för långt bort från oss i tid och rum. Därför fortsätter vi att resa, äta och släppa ut koldioxid som tidigare.

Men det finns förstås massor av saker som görs och som vi kan göra. Genom att till exempel äta mer grönt och flyga mindre bidrar du inte bara till mindre utsläpp, du signalerar också till beslutsfattare och företag att de måste prioritera hållbarhet.

Du kan också stödja människor som drabbas genom att plantera träd som skyddar mot klimatförändringarna. Med utbildning i ”agroforestry”, att kombinera trädplantering och odling av grödor på sina gårdar, kan en fattig familj på bara ett par år dubblera sina skördar. Det ökar inkomsterna – och minskar sårbarheten för klimatförändringarna.

Fler och fler förstår att det är möjligt att ta upp kampen mot klimatet. Bara under 2016 har alla som bor i Kalmar län bidragit till att 10 910 nya träd i Afrika kan planteras genom Vi-skogen. Lägg till det träd som företag, organisationer och privatpersoner runt om i landet planterat under året och antalet blir närmare två miljoner. Den utvecklingen inger hopp.

För att nå de klimatmål som världens ledare enats om i Parisavtalet behöver vi ersätta hot med handling. Med ett färskt och nytt år framför oss finns den möjligheten. Jag vill uppmana alla företag och privatpersoner i Kalmar att avge ett grönt löfte för 2017. Släpp ut mindre växthusgaser än året före och hjälp till att plantera fler träd. Det kommer både planeten och miljontals människor att tacka dig för.

Henrik Brundin

Biolog och vice vd Vi-skogen