Debatt

Åtta miljoner liter kaffe hälls ut i länet

Debatt ,
För en enda kopp kaffe krävs 64 bönor. Ändå hamnar kaffeslattar, som bara i Kalmar län uppgår till åtta miljoner liter varje år, i slasken. Ett svinn med globala konsekvenser.
Foto:Christine Olsson/TT
För en enda kopp kaffe krävs 64 bönor. Ändå hamnar kaffeslattar, som bara i Kalmar län uppgår till åtta miljoner liter varje år, i slasken. Ett svinn med globala konsekvenser.

För de allra flesta av oss är kaffe en självklar njutning i vardagen. Hela 82 procent av svenskarna dricker kaffe, visar en Sifoundersökning som Löfbergs låtit genomföra. Svenskarna dricker också mycket kaffe, mer än tre koppar per dag i genomsnitt.

Tyvärr häller vi ofta också vanemässigt ut kaffeslattar hemma i slasken. Det blir stora mängder, i genomsnitt mer än en kopp om dagen. Det innebär att ungefär var tredje kopp går till spillo – bara i hushållen i Kalmar län blir det omkring åtta miljoner liter kaffe varje år.

Det är något som få reflekterar över. Sifoundersökningen visar att bara tre av tio svenska kaffedrickare alltid tänker på att minimera mängden kaffe de häller ut.

Men faktum är att den lilla slatten är del av ett omfattande matsvinn som får långtgående konsekvenser för vår planet. Matavfall uppkommer i hela livsmedelskedjan och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor.

Samtidigt hotas vårt älskade kaffe av klimatförändringar. Produktionen riskerar att halveras till år 2050 om vi inte lyckas hejda utvecklingen. När vädret växlar snabbare blir skördarna mer osäkra. Sämre förutsättningar innebär att allt färre unga människor väljer att försörja sig som kaffeodlare.

Att odla riktigt gott kaffe kräver stora resurser och rätt klimat. Den mest omtyckta kaffearten, arabica, trivs bäst där det är milt. I tropikerna innebär det att kaffeodlarna behöver komma upp en bit i bergen. Där plockas kaffebönorna för hand, torkas och transporteras ner längs stigar och branta sluttningar. Därefter fraktas de långt för att kunna rostas, malas och bryggas – och till slut bli till gott kaffe i din kopp. För en enda kopp krävs ungefär 64 bönor.

Allt fler konsumenter väljer ekologiska och rättvisemärkta produkter. Det gäller även kaffe. Och det är viktigt: För att hejda klimatförändringarna och ge en ny generation kaffeodlare en rimlig chans att försörja sig behöver efterfrågan på riktigt hållbart kaffe fortsätta att öka.

Det invånarna i Kalmar län också kan göra är att dra ner på den helt onödiga konsumtionen. Att hälla ut en tredjedel av det omsorgsfullt odlade kaffe som vi brygger är ett rent slöseri. Så drick upp ditt kaffe – och bidra till att rädda det.

Lars Appelqvist

Vd Löfbergs

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.