Debatt

Åtta miljoner liter kaffe hälls ut i länet

Debatt ,
För en enda kopp kaffe krävs 64 bönor. Ändå hamnar kaffeslattar, som bara i Kalmar län uppgår till åtta miljoner liter varje år, i slasken. Ett svinn med globala konsekvenser.
Foto:Christine Olsson/TT
För en enda kopp kaffe krävs 64 bönor. Ändå hamnar kaffeslattar, som bara i Kalmar län uppgår till åtta miljoner liter varje år, i slasken. Ett svinn med globala konsekvenser.

För de allra flesta av oss är kaffe en självklar njutning i vardagen. Hela 82 procent av svenskarna dricker kaffe, visar en Sifoundersökning som Löfbergs låtit genomföra. Svenskarna dricker också mycket kaffe, mer än tre koppar per dag i genomsnitt.

Tyvärr häller vi ofta också vanemässigt ut kaffeslattar hemma i slasken. Det blir stora mängder, i genomsnitt mer än en kopp om dagen. Det innebär att ungefär var tredje kopp går till spillo – bara i hushållen i Kalmar län blir det omkring åtta miljoner liter kaffe varje år.

Det är något som få reflekterar över. Sifoundersökningen visar att bara tre av tio svenska kaffedrickare alltid tänker på att minimera mängden kaffe de häller ut.

Men faktum är att den lilla slatten är del av ett omfattande matsvinn som får långtgående konsekvenser för vår planet. Matavfall uppkommer i hela livsmedelskedjan och innebär att miljöbelastningen från livsmedelsproduktionen blir onödigt stor.

Samtidigt hotas vårt älskade kaffe av klimatförändringar. Produktionen riskerar att halveras till år 2050 om vi inte lyckas hejda utvecklingen. När vädret växlar snabbare blir skördarna mer osäkra. Sämre förutsättningar innebär att allt färre unga människor väljer att försörja sig som kaffeodlare.

Att odla riktigt gott kaffe kräver stora resurser och rätt klimat. Den mest omtyckta kaffearten, arabica, trivs bäst där det är milt. I tropikerna innebär det att kaffeodlarna behöver komma upp en bit i bergen. Där plockas kaffebönorna för hand, torkas och transporteras ner längs stigar och branta sluttningar. Därefter fraktas de långt för att kunna rostas, malas och bryggas – och till slut bli till gott kaffe i din kopp. För en enda kopp krävs ungefär 64 bönor.

Allt fler konsumenter väljer ekologiska och rättvisemärkta produkter. Det gäller även kaffe. Och det är viktigt: För att hejda klimatförändringarna och ge en ny generation kaffeodlare en rimlig chans att försörja sig behöver efterfrågan på riktigt hållbart kaffe fortsätta att öka.

Det invånarna i Kalmar län också kan göra är att dra ner på den helt onödiga konsumtionen. Att hälla ut en tredjedel av det omsorgsfullt odlade kaffe som vi brygger är ett rent slöseri. Så drick upp ditt kaffe – och bidra till att rädda det.

Lars Appelqvist

Vd Löfbergs