Debatt

Badbryggor får kosta – inte kvinnojouren

Debatt Artikeln publicerades

Har läst Michael Ländins insändare om nollvision för sexualbrott flera gånger. Och visst har han rätt, men det är för passivt!

Två domar har avkunnats i Kalmar tingsrätt nyligen. En yngling dömdes för våldtäkt (april 2019). Straffet blev en månads samhällstjänst. Straffet jämställdes av domstolen med åtta månaders fängelse!

I en annan dom mot en man som grovt misshandlat sitt ex:s nye man, överträdelser av kontaktförbud och dessutom försökt preja dem av vägen med sin bil, från Kalmar till Söderåkra, då polisen fick stopp på honom (juni 2019). I mina ögon hade dråpförsök varit en rimlig åtalspunkt. Även här blev domen samhällstjänst.

Samhällstjänst! Den dömde får till och med föreslå var det ska avtjänas. Jag hade krattat löv i Stadsparken! Är det så vi sätter gränser? Jag föreslår Ländin att han lämnar in en motion i riksdagen vid ett inhopp, om det är tillåtet. Något är ruttet med vår lagstiftning.

Men jag tycker att det finns saker att göra även på hemmaplan. Har läst att på en del platser kan man stanna kvällsbussarna på platser vid sidan av hållplatserna. Allt för att ge ensamma tjejer så kort väg hem som möjligt. För många år sedan hade ensamma tjejer möjlighet att ensamma ta en så kallad tjejtaxi hem. Skälet är uppenbart, men kanske en liten kostnad för kommunen. Kanske något att ta upp igen?

Kvinnojouren i Kalmar lever, men på nåder. Den som googlar nedlagda kvinnojourer kommer att förvånas och förfäras. Jag läste för något år sedan att Kvinnojouren i Kalmar tvingas säga nej till behövande kvinnor på grund av platsbrist. Kalmar kommun bidrar med 330 000 kronor per år till dem. Samtidigt bygger vi flådiga badbryggor för tiotals miljoner. En liten omprioritering kanske vore på sin plats?

Är det ett allvarligt menat försök att få bukt med ett problem, så låt det synas i motionsfloran i kommunfullmäktige. Finns säkert fler och säkert bättre förslag, men “all vår början bliver svår, bättre går det år för år” som det stod i Prinsens ABC-bok från 1883.

Kåre Eriksson (V)