Debatt

Bästa sommarstaden fortsätter att slå rekord

Debatt Artikeln publicerades
Det fortsätter att vara full fart i sommarstaden Kalmar.
Foto: Cecilia Oscarsson
Det fortsätter att vara full fart i sommarstaden Kalmar.

Kalmar är Sveriges bästa sommarstad och en av de snabbast växande kommunerna i hela landet. Vi har slagit befolkningsrekord två år i rad.

Bostadsproduktionen har ökat kraftigt i hela kommunen. Mer än hälften av det som byggs är hyresrätter. Bostadsbrist slår hårdast mot de som saknar kontakter eller tjock plånbok. Därför ska vi bygga bort bostadsbristen. Vi har utnyttjat det statliga investeringsstödet maximalt och därmed kunnat pressa ner hyrorna även i nyproduktion. Det byggs i hela kommunen! Vi ska bygga hållbart för framtiden.

I Kalmar bor vi för att kunna få mer livskvalitet. Under nästa mandatperiod ska vi därför ta fram en ny översiktsplan med sikte mot 2030 med fokus på livskvalitet. Kalmar har alla förutsättningar att vara en kommun där man kan leva ett liv med hög kvalitet. Att vi redan nu är på rätt väg visar landets bredaste ranking över i vilka kommuner som det är bäst att leva och bo. Det är tidningen Fokus som gör den varje år. I denna ranking har vi klättrat över 100 placeringar och är nu på plats 17 av 290 kommuner.

På tal om rankingar så görs stadigt förbättringar av skolan och äldreomsorgen i hela kommunen. Senast 2020 ska Kalmar kommun vara en av landets 30 bästa skol- och äldreomsorgskommuner. En målsättning som vi är på god väg att nå.

Vi ser nu Linnéuniversitetet växa fram. Det är den största statliga satsningen i Kalmar sedan Ölandsbron byggdes i början av 70-talet. Snart startar läkarutbildning i Kalmar. Vem kunde tro det för några år sedan?! Läkarutbildningen blir viktig för Länssjukhuset i Kalmar, som av tidningen Dagens Medicin rankas som ett av Sveriges bästa sjukhus.

Vi har genom aktiv lobbying fått regeringen att omlokalisera E-hälsomyndigheten till Kalmar. Redan nu finns 140 medarbetare på plats i Kalmar och myndigheten växer.

Vi har de senaste åren satsat stenhårt på hållbarhet, miljö och ett friskare Kalmarsund. Efter valet inrättas en ny nämnd för att sätta ännu mer fokus på dessa frågor. I Kalmar ska vi kunna bo, äta och röra oss hållbart – det ska vara lätt att göra rätt!

För att vara en attraktiv kommun måste det finnas ett rikt utbud av kultur, idrott och nöjen. Det är något vi har satsat på och kommer fortsätta med. Just nu byggs nya lokaler åt Byteatern, ett nytt kulturkvarter skapas vid Sveaplan och Kifab Arena byggs för att utveckla friidrott och innebandy. I närtid har vi byggt nya sporthallar i Ljungbyholm och Rockneby. Framöver vill vi bygga nya sporthallar i Rinkabyholm och Tallhagen. Vi går också till val på en ny ishall.

Vi lånade ut pengar till staten för att få den nya förbifarten vid Rinkabyholm klar. Restiderna har därför kortats och hela Södra staden möjliggörs med nya bostäder. Pengarna är nu återbetalade.

Alla kommunens invånare och företag kommer att ha tillgång till fiber senast 2020. Man ska kunna bo och arbeta i hela Kalmar kommun. Kalmar kommer att ligga i absolut nationell framkant när detta är genomfört.

Att vara en attraktiv kommun för företagande och att som kommun vara en attraktiv och trygg arbetsgivare är också viktigt för människors livskvalitet, och för att folk ska vilja bosätta sig här. Kalmar har sedan lång tid tillbaka lägre arbetslöshet än riket och lägst arbetslöshet av våra jämförelsekommuner.

Vi är glada över utvecklingen men långtifrån nöjda. Under valrörelsen presenterar vi över 100 förslag på hur Kalmar ska gå Fortsatt Framåt. Vi gör det med fokus på Kalmar och Kalmars bästa. Det största hotet mot den positiva utveckling vi nu har är politiskt kaos. Vi söker ditt mandat för att fortsatt leda Kalmar!

Johan Persson (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Johan Persson (S) är glad över Kalmars utveckling men långtifrån nöjd.
Foto: Karin Asmundsson
Johan Persson (S) är glad över Kalmars utveckling men långtifrån nöjd.