Debatt

Bra spurt – men mer kunde gjorts tidigare

Debatt Artikeln publicerades
Stefan Löfven och hans parti gjorde en bra slutforcering i valrörelsen, men regeringen borde satsat mer på välfärden redan 2017, i stället för att göra en ”onödig” avbetalning på statsskulden på 30 miljarder kronor. För det var sjukvården som väljarna såg som valets viktigaste fråga.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Stefan Löfven och hans parti gjorde en bra slutforcering i valrörelsen, men regeringen borde satsat mer på välfärden redan 2017, i stället för att göra en ”onödig” avbetalning på statsskulden på 30 miljarder kronor. För det var sjukvården som väljarna såg som valets viktigaste fråga.

En svår och lång regeringsförhandling väntar efter riksdagsvalet.

Nästan dött lopp mellan blocken – de rödgröna står i skrivande stund på 144 mandat mot borgerliga alliansens 142 – så endera måste det bli samarbete över blockgränsen eller så tar det borgerliga blocket stöd av högerpopulistiska Sverigedemokraterna med 63 mandat (= 17,6 procent i väljarstöd). Helt uteslutet är inte heller att det kan bli en svag ”mittenregering” med några få partier.

Socialdemokraterna är fortsatt största parti med 28,4 procent i Sveriges nya riksdag. Valdeltagandet, 84,4 procent, var fortsatt högt. Bra spurt av Socialdemokraterna, men vissa ting kunde gjorts bättre tidigare.

S-ledaren, statsminister Löfven, gör rätt som håller sig kall i regeringsfrågan och inte låta sig stressas fram av en borgerlig allians som är mindre men ändå kräver att Löfven ska avgå direkt och låta de fyra borgerliga partierna – Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna – bilda regering med moderaten Kristersson som statsminister. Trots att de är mindre än de rödgröna också i den nya riksdagen! Hur det till slut går med det kan ta flera veckor – och ett extraval/nyval redan nästa år kan heller inte uteslutas.

Noterbart apropå Socialdemokraternas valresultat är att det visserligen var mycket bra kampanjat i valarbetet slutskede. Men motlutet blev onödigt tufft för S-valarbetarna. SD tog många arbetarväljare (= cirka 20 procent av LO-fackliga arbetare), arbetslösa och ”förtidspensionärer”. Grupper som alla egentligen är S-väljare men nu tillhör gruppen protestväljare. Mera jämlikhetsprofil på Socialdemokraternas politik hade minskat det väljarflödet till populistiska SD. Nu gick socialdemokraterna bakåt från 31 procent i valet 2014 till 28,4 procent.

Om Socialdemokraterna i regeringen år 2017 gett tusan i den där ”onödiga” amorteringen av statsskulden på 30 miljarder kronor och i stället investerat den i välfärden – bättre sjukförsäkring, mer satsningar på sjukvården etc – så hade nog tappet i dessa väljargrupper blivit mindre och läget för Socialdemokraterna och de rödgröna varit ett antal mandat större i den nya riksdagen.

Värt att notera – som framgår av Sveriges Televisions stora väljarundersökning – Valu – så rankades inte alls migration/invandring som viktig valfråga av väljarna.

Sjukvården var viktigast, enligt SVT:s vallokalsundersökning. 56 procent av väljarna sade att frågan hade mycket stor betydelse för hur de valde. Men alldeles därefter kom skola och utbildning på 54 procent. Därefter kom jämställdheten.

Man kanske kan säga att media och politiker nedprioriterade skolan, medan väljarna prioriterade upp frågan om utbildning som viktig för hur de röstade. Det framgår också att om man tittar där det gjordes särskilt stora tapp lokalt så var det ofta just skolfrågor som avgjorde...

Än tydligare är diskrepansen mellan media och väljare när det gäller den tredje viktigaste frågan, som var jämställdhet, 48 procent tyckte det var en mycket viktig fråga. Och frågan om social välfärd fick 47 procent i ranking som viktiga valfrågor för väljarna.

Frågan om flyktingar/invandring hamnar först på åttonde plats. Visserligen har den förmodligen påverkat de andra frågorna, men det är ändå tänkvärt hur långt ner den frågan hamnade jämfört med väljarnas topprankade valfrågor.

Valu-materialet kommer att spela en viktig roll när analysarbetet – med lite perspektiv – tar vid för att närmare redan ut varför Socialdemokraterna tappade i ännu ett val, trots goda resultat vad gäller ekonomin, sysselsättningen och olika – om än otillräckliga – välfärdsförbättringar under Löfvens fyra år som statsminister.

Robert Björkenwall

Frilansjournalist, utredare med erfarenhet från riksdag och regeringskansli m m