Debatt

Det är bara att titta på forskningen, Alfsson

Debatt ,

Thoralf Alfsson (SD) påstår att Max Troendlé och i förlängningen Miljöpartiet är klimatalarmister (Östra Småland/Nyheterna den 27 februari). Han påstår även att den globala uppvärmningen inte skulle vara negativ för vår region och att klimatförändringar varken medför höjda havsnivåer eller torka.

Det vore skönt om det stämde, men tyvärr är verkligheten en helt annan, som så ofta är fallet med Alfssons åsikter. Faktum är att klimatförändringarna är ett reellt globalt hot, och det är bråttom att agera.

Kalmar län kommer mest troligt att drabbas av höjda havsnivåer men även både torka och ökade vattenflöden som en följd av klimatförändringarna om vi inte drastiskt minskar våra växthusgasutsläpp. Enligt länsstyrelsens regionala handlingsplan för klimatanpassning förväntas klimatförändringarna innebära att det sannolikt blir torrare sommartid, högre nederbörd vintertid, samt en förlängd vegetations- och betesperiod som medför ett ökat vattenuttag från växter och djur under de perioder av året då vi har mest ont om vatten. Detta har vi redan märkt av genom den vattenbrist vi haft i regionen under de senaste somrarna.

Vad gäller temperaturökningar beräknar SMHI i rapporten Framtidsklimat i Kalmar län (2015) att årsmedeltemperaturen i Kalmar län ökar mellan ca 3 till 6 grader till år 2100 om vi inte minskar utsläppen. Med högre temperatur förväntas värmeböljor bli allt vanligare och Folkhälsomyndigheten har sammanställt att bland andra äldre, små barn och gravida samt personer med funktionsnedsättning är utsatta riskgrupper. Ett varmare klimat ökar även risken för sjukdomar genom spridning av bakterier och virus via insekter.

Blir du som läsare också nedstämd av att föreställa dig scenariot som beskrivs ovan? Som tur är går det att undvika. Men då behöver vi agera nu. Vi behöver modiga beslut från rakryggade politiker som förstår vad vi står inför. Vi behöver helt enkelt ditt förtroende. För klimatet kan inte vänta.Dag Hansson (MP), Förstanamn på Mönsterås kommunlista

Max Troendlé (MP), Förstanamn på riksdagslistan

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.