Debatt

Detta kan du göra för jämställdhet i världen

Debatt ,
Det är möjligt att nå jämställdhet! Ana Meija Chococ från Guatemala giftes bort som 14-åring, till ett fattigt liv där mannen bestämde det mesta. Genom stöd av We Effect och en lokal bondeorganisation odlar hon idag ekologiska varor och säljer dem själv på en särskild bondemarknad där kvinnor har tillträde. Hon tjänar egna pengar och kan spara en del. Mannen, som först var skeptisk, ser nu hur familjens ekonomi blir bättre och har börjat behandla henne som en jämlike. 2 bilder
Foto:Claudio Vásquez Bianchi
Det är möjligt att nå jämställdhet! Ana Meija Chococ från Guatemala giftes bort som 14-åring, till ett fattigt liv där mannen bestämde det mesta. Genom stöd av We Effect och en lokal bondeorganisation odlar hon idag ekologiska varor och säljer dem själv på en särskild bondemarknad där kvinnor har tillträde. Hon tjänar egna pengar och kan spara en del. Mannen, som först var skeptisk, ser nu hur familjens ekonomi blir bättre och har börjat behandla henne som en jämlike.

Det är möjligt att utrota fattigdomen och skapa ett jämställt samhälle. Men då måste satsningarna ske där de flesta fattiga finns – på landsbygden. Det här kan du göra för att ge landsbygdens alla kvinnor ett rättvisare och bättre liv.

En majoritet av alla fattiga i världen är kvinnor. Och de allra flesta av dessa kvinnor bor på landsbygden. Deras vardag är ofta svår, med långa dagar och hårt arbete på åkern och i hemmet. De har heller ingen makt över inkomsterna som de själva bidrar till; av världens alla markägare är endast 13 procent kvinnor (enligt UN Women: Turning promises into action. Gender equality in the 2030 agenda for sustainable environment).

Samtidigt vet vi att skördarna skulle öka kraftigt om kvinnor och män hade samma möjligheter att bruka jorden. Forskning visar att skördarna skulle kunna öka med så mycket att 100-150 miljoner människor skulle slippa gå hungriga, om kvinnorna hade samma tillgång till mark och ekonomiska medel i jordbruket som män (enligt FAO at work 2010-2011. Women – key to food security). När kvinnan får ökat inflytande över hushållsekonomin ger det dessutom vinster för hela familjen. Detta eftersom de lägger mer pengar på mat, sjukvård, och utbildning än vad män gör. Att stötta fattiga kvinnor på landsbygden är därför helt avgörande om man vill förändra kvinnors situation i ett större, globalt perspektiv. 

Det här kan du göra:

1: Säg ifrån. Arbetet för en jämställd värld kräver modiga individer. Skriv en insändare, som den här. Eller säg ifrån på sociala medier när någon gör ett övertramp. Var den röst som de fattigaste kvinnorna i världen inte har.

2: Ställ dina lokala politiker mot väggen inför valet 2018 – hur ser deras partis biståndspolitik ut? Vad tänker de göra för att påverka jämställdheten i världen på riktigt, globalt?

3: Köp varor som är producerade på ett rättvist sätt. Ta reda på så mycket du kan om hur varorna är producerade, ställ frågor till handlare och leverantörer. Fairtrade arbetar till exempel med flera kooperativ som särskilt satsar på jämställdhet och lika villkor för kvinnor och män.

4: Lär dig mer om FN:s globala mål, som Sverige förbundit sig att bidra till. Mål 5 är att uppnå jämställdhet för alla till år 2030. Sprid kunskapen!

5: Stötta någon av de organisationer som arbetar med fattigdomsbekämpning genom jämställdhet. We Effect är en av dem.

Anneli Rogeman, vd We Effect

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.