Debatt

Du behövs för att klimatet ska räddas

Debatt ,

Vi lever i en tid när allt står på spel. Vad du och jag gör kan vara avgörande, hur vi väljer att ta till oss information och hur vi väljer att använda den. Visste du att varje kilo koldioxid som du (eller jag) släpper ut måste bindas igen av våra barn och barnbarn, ifall de ska slippa hotet från en skenande klimatförändring?

Så här ligger det till: Om alla koldioxidutsläpp från fossila bränslen hade stoppats år 2015 så hade klimatförändringen stoppat av sig själv inom 80 år.

Men nu blev det ju inte så – utsläppen från fossila bränslen fortsätter, och alla dessa utsläpp måste bindas igen av någon, alltså våra barn och barnbarn. Annars hotas de av en klimatförändring som de inte kommer att kunna hantera.

Hur vet forskarna sådant här? Jo det har hänt förut, före den senaste istiden, då temperaturen steg på grund av förändringar i jordens bana runt solen. Då blev det två grader varmare än före vår industriella period och haven steg minst sex meter högre än idag.

Men är det möjligt för våra barn och barnbarn att binda alla våra utsläpp på den tid som de har på sig? Javisst, det är fortfarande möjligt, men det blir naturligtvis lättare ju snabbare vi skär ner våra nya koldioxidutsläpp. Hur vi väljer blir avgörande. Så vad kan vi göra?

Vi kan gemensamt jobba för en politik som minskar utsläppen. Själv valde jag Klimatsvaret, en svensk gren av en snabbt växande klimatrörelse som heter Citizens’ Climate Lobby. Vi jobbar målmedvetet för en stigande avgift på alla fossila bränslen, där statens hela intäkt betalas ut i lika stora delar till varje vuxen medborgare, varje månad, som ett omställningsbidrag. Läs gärna mer på vår webbsida.

Lars Almström, Klimatsvaret - CCL Sverige

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.