Debatt

Ett liv som räddas ska också levas

Debatt ,

”Jag kommer inte längre klara att göra en enda sak spontant som att gå på bio, åka till Liseberg eller åka till havet en varm och solig sommardag om jag skulle vilja det. Jag kan inte åka på läger som en av mina assistenter hjälpt mig med.”

"När jag var 18 år överlevde jag ett drunkningstillbud och fick en svår hjärnskada. Innan var jag en vanlig tonårstjej som spelade fotboll i stadslaget, hade vänner, åkte moppe, skrattade och hade roligt. Efter olyckan behöver jag hjälp och stöd dygnet runt. Jag har inget korttidsminne, saknar tidsuppfattning, lokalsinne, hungerkänslor och glömmer att gå på toaletten om jag inte blir påmind. Även balans, syn och hörsel är påverkade. Jag är ofta förvirrad, rädd, ledsen och arg.

Hittills har mina assistenter varit mitt minne. De har gett trygghet och gjort att jag inte brutit ihop fullständigt. De ger kärlek, värme och livslust när jag själv inte finner någon mening med detta liv. De hjälper mig få vardagen att fungera. Att tygla min ilska och frustration över att jag inte längre är den jag var före olyckan. De får mig att skratta när jag är ledsen och lockar mig till skojiga aktiviteter.

Det stödet kan jag inte ta emot av vem som helst utan av personer som känner mig.

Jag har nu blivit av med både min fina lägenhet och mina assistenter. På några dagar var jag tvungen att packa, lämna min lägenhet och flytta till ett BMSS-boende (Bostad med särskild service). Här måste jag rätta mig efter boendets regler. Det är inte jag som styr över om jag kan åka till stranden och ligga i sanden en vacker sommardag."

Ovanstående är ett sammandrag av en artikel i Hjärnkraft nr 3/2017, skriven av Gunilla Trygg.

Högsta förvaltningsdomstolens avgörande i mål nr 3527-14 innebär att ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade” uteslutande tar sikte på personer med psykiska funktionshinder. Eftersom Gunillas behov beror på en förvärvad hjärnskada får hon inte bestämma över sitt eget liv utan tvingas in på institution.

LSS beskriver personlig assistans som ett personligt utformat stöd som ges av ett begränsat antal personer åt den som på grund av stora och varaktiga funktionshinder behöver hjälp med sin personliga hygien, måltider, att klä av och på sig, att kommunicera med andra eller annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade (grundläggande behov).

Istället för ett fåtal personliga assistenter som hon känner väl ska Gunilla nu vårdas av den som finns tillgänglig. Hennes aktiviteter blir de som boendet har tid och resurser för. Ett liv som räddas ska också levas – har varit Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts motto i 29 år. När LSS och personlig assistans kom blev den verklighet. I november 2017 räddar vi fortfarande liv. Men nu hänvisas åter till institutioner för dem som överlevt.

Hjärnkraft vill att intentionerna i LSS att insatserna ska stärka den enskildes förmåga att leva ett självständigt liv åter ska bli verklighet.

Uttalande antaget vid Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts ordförandekonferens 25–26 november 2017

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.