Debatt

Ett samhälle för alla – inte bara för de rika

Debatt ,

Aldrig förr har Vänsterpartiet haft så stort inflytande över statsbudgeten. Vi har drivit igenom jämlikhetsreformer för närmare 12 miljarder kronor nästa år.

Vår utgångspunkt har varit hur vi gör livet bättre för vanligt folk. För dig och mig. Därför sänker vi skatten för dig som är med i facket, därför höjer vi studiebidraget för dig som pluggar på universitet och högskola och därför inför vi möjlighet till lån för dig som är arbetslös och behöver körkort.

Medan ensamstående föräldrar kämpar för att vardagen ska gå ihop och för att få pengarna att räcka månaden ut, där ett par nya vinterstövlar till barnen blir en oöverstiglig utgift, så kan andra fundera på om de ska köpa en ny yacht i år igen eller en Porsche eller två. Så ojämlikt är vårt gemensamma samhälle. Därför ser vi i Vänsterpartiet till att regeringen nu höjer underhållstödet, inför möjlighet till avgiftsfri kollektivtrafik för unga på sommarlovet och avgiftsfri simundervisning för sexåringar.

Vänsterpartiet arbetar för att skapa ett samhälle för alla – inte bara några få. Det är många partier som pratar om jämlikhet. Och det är bra. Men det hjälper inte att prata. Det duger inte att sänka människor löner eller höja deras hyror som högern vill eller att behålla ett skattesystem som gynnar de rika som Socialdemokraterna vill. Man måste också ha politik som faktiskt ökar vanliga människors inkomster och gör välfärden mera jämlik. Därför satsar vi 4,7 miljarder kronor på en bättre och tillgängligare vård. En vård där den gravida kvinnan inte behöver oroa sig för sin förlossning och där den unga killen som mår psykiskt dåligt får snabb hjälp. 

Anledningen till att vi har fått igenom så mycket handlar om att vi har viljan. Vi har både visionerna om ett mer jämlikt samhälle och de konkreta förslagen för att nå dit. Det ger resultat.

Irene Fleetwood (V), distriktsordförande

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.