Debatt

Får inte skrämma bort höginkomsttagarna

Debatt ,

Det gör mig beklämd att Astrid Boman den 1 februari, i en replik på mitt svar till henne beskyller mig för att upprepa lögner, när jag redovisar historiska beslut i Sveriges riksdag, med objektivt redovisade effekter. Man kan ha olika uppfattningar om ideologiska vägval, men det är inte detsamma som lögn.

Ett lands ekonomi, skatter, statsbidrag och bidragssystem är mycket komplexa system. Drar man i en tåt förorsakar det effekter i flera andra delar av systemet. När Alliansen tog makten i Sverige 2006 var det uppenbart att landet hade bland världens högsta skattetryck. Många företag och välbärgade privatpersoner hade flyttat utomlands, vilket gjorde att Sverige gick miste om stora skatteintäkter.

Alliansens idé är att om människor får behålla större del av sin lön efter skatt, så ökar motivationen att jobba och betala skatt. Som jag har redovisat i tidigare artiklar medförde jobbskatteavdragen att de kommunala skatteintäkterna ökade rekordartat, trots den då rådande lågkonjunkturen, när fler människor kom i arbete och betalade skatt. Det var pengar som gick direkt till välfärden – vård, skola och omsorg.

En annan effekt av Alliansens borttagande av arvsskatt och förmögenhetsskatt var att flera ursprungligen svenska företag och privatpersoner, som flyttat utomlands för att komma undan det höga skattetrycket, flyttade tillbaka till Sverige när de fick behålla större del av inkomsterna. Även detta ökade skatteintäkterna till samhällsekonomin. På så vis har landet återfått ett antal riktiga höginkomsttagare, som betalar rejält med skatt till det gemensamma bästa. Så, för att svara på en av Astrid Bomans frågor: Ja, det gynnar pensionärer, sjuka och arbetslösa att fler rika betalar skatt och inte flyr till andra länder med lägre skattetryck.

I ett samhälle som håller ihop gäller det alltså att hålla skatterna på en nivå som inte skrämmer bort dem med höga inkomster, samtidigt som man med solidariska satsningar stödjer de grupper som behöver det.

Värt att notera är att skattesänkningarna inte var större, än att Sverige fortfarande har ett av världens högsta skattetryck. Om skattesänkningarna skulle vara så förödande, som Astrid Boman hävdar, varför har då inte Stefan Löfven och Magdalena Andersson gjort något för att ta bort dem? Häromdagen hörde jag till och med Magdalena Andersson säga att fastighetsskatten inte hade något stöd.

Däremot vet jag ingen som vill att skattemedel ska gå till riskkapitalbolag som skickar pengar till skatteparadis. Det var Göran Hägglund (KD) som tog initiativ till en etisk plattform för offentliga och privata arbetsgivare och de fackliga parterna inom den offentligt finansierade sektorn.

I Astrid Bomans slutvarv betackar hon sig för Alliansens skattesänkningar och skriver att ”det enda vi pensionärer vill är lika skatt”. Låt mig då återigen påminna om att tack vare Kristdemokraterna och Alliansen fick pensionärer skatten sänkt i fem omgångar redan under Alliansens regeringsperiod, med särskild fokus på dem med de lägsta inkomsterna. Om inte sossarna hade röstat ned KD:s budgetförslag så skulle det från 1 januari varit samma skattesats för löntagare och pensionärer i alla inkomstnivåer. Om Stefan Löfven någonsin prioriterar det, återstår att se.

Gudrun Brunegård (KD)

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.