Debatt

Fem goda skäl till sextimmarsdag

Debatt ,

Tänk vad viktig vår gemensamma välfärd är, där hälso- och sjukvården är en betydelsefull hörnsten.

En hälso- och sjukvård vi betalar för tillsammans och ska fördela efter behov. Det handlar ju i grund och botten om att vi ställer upp för varandra. Men för att få en välfärd av högsta kvalitet finns det problem som måste lösas. Ett av de viktigaste är personalbristen inom vissa yrkesgrupper i vårt landsting.

1. Vi anser att det är dags att starta ett treårigt projekt med arbetstidsförkortning/sex timmars arbetsdag (med bibehållen lön) inom Landstinget i Kalmar län. Vi ser det som ett viktigt komplement till de personalfrämjande åtgärder som nu görs i landstinget för att skapa ett hållbart arbetsliv.

2. Vi tror att en arbetstidsförkortning på sikt kan medverka till att skapa en bättre arbetsmiljö, färre sjukskrivningsdagar och en lägre personalomsättning. Stress och hög arbetsbelastning för den anställde kan minska. Vi får fler attraktiva arbetsplatser som fler vill arbeta på.

3. På flera håll i Sverige testas nu arbetstidsförkortning/sex timmars arbetsdag med goda resultat, bland annat för dem som städar lasarettet i Skellefteå och för dem som arbetar på ortopedkirurgiska mottagningen på Mölndals sjukhus.

4. Vi behöver ett arbetsliv med plats för fler, där människor inte slits ut i förtid utan orkar jobba till pensionsålder. Många som arbetar inom hälso- och sjukvård vittnar om tunga och långa arbetspass, om sjukskrivningar och om orken som inte riktigt räcker till. Många med heltidsjobb har svårt att kombinera arbete med föräldraskap, familj och fritid – tiden räcker inte till. Det behöver vi göra någonting åt.

5. Inom offentlig sektor har vi möjlighet att gå före och visa hur andra prioriteringar och en annan organisation av arbetslivet är möjlig. Just därför vill vi att vårt landsting påbörjar resan mot en kortare arbetsdag. Vi är övertygade om att det kommer att ge positiva resultat både för personal och patienter.

Senast arbetstiden förkortades i Sverige var för fyra decennier sedan, det är dags att i praktiken påbörja resan mot sex timmars arbetsdag.

Sara Kånåhols (V), Borgholm

Andreas Rindbäck Wallin (V), Västervik

Josefin Hellvin (V), Kalmar

Jens Stenman (V), Vimmerby

Anita Strömberg (V), Nybro

Tommy Palmgren (V), Högsby

Kandidater till landstinget i valet 2018

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.