Debatt

Fyra tips för ett bättre arbetsliv

Debatt ,
Mona Finnström, vd Fastigo.
Mona Finnström, vd Fastigo.

Eftersom vi tillbringar en stor del av vår vakna tid på jobbet har arbetsmiljön stor påverkan på vår hälsa, såväl fysiskt som psykiskt. Inte minst branschuppropen kring #metoo har satt ljus på detta.

Att skapa en bra arbetsmiljö är varje arbetsgivares ansvar. Vi på Fastigo, fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation, har därför samlat in våra medlemmars bästa tips på hur de lyckas med sitt hälsofrämjande arbete i bred bemärkelse. Nu vill vi dela med oss av några tips på hur arbetsgivare kan arbeta strategiskt med att främja ett hållbart arbetsliv:

1. Genomför regelbundna medarbetarundersökningar

Eftersom problem i den sociala arbetsmiljön kan vara svåra att tala om är anonyma undersökningar ett bra sätt att få en grundläggande uppfattning om hur arbetsplatsen upplevs.

2. Använd samtalsverktyg för att strukturera samtalet

Hälsa kan vara ett svårt samtalsämne mellan chef och anställd. För att behandla de viktigaste frågorna kan man då använda sig av ett samtalsverktyg, exempelvis ”hälsokorset” som tagits fram vid Åbo Akademi. Det ger samtalet struktur och tydliga mål.

3. Uppmuntra till fysisk aktivitet

Forskning visar att fysisk aktivitet minskar stress. Erbjud alla anställda friskvårdsbidrag och uppmuntra till att prioritera motion.

4. Erbjud medarbetare hälsoprofiler

I en hälsoprofilsbedömning tas ett blodprov och vissa kroppsmått. Du genomför också ett strukturerat samtal om levnadsvanor med en läkare. På så sätt kan medarbetare få hjälp att lägga om sin livsstil för att främja bättre fysisk och psykisk hälsa och minska risken för exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Med ett nytt år kommer också en ny chans till bättring. Det är viktigt att vi alla tar arbetsmiljöfrågor på allvar och gör vad vi kan för att skapa en bra arbetsmiljö. Låt 2018 bli året då vi tillsammans gör stora framsteg för ett mer hållbart arbetsliv!

Mona Finnström, vd Fastigo

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.