Debatt

Hot mot hela jorden – inte bara Sverige

Debatt ,

Svar på Toralf Alfssons insändare i måndagstidningen..

Lögn, förbannad lögn och statistik. Toralf Alfsson hänvisar till statistik när det gäller effekterna på klimatförändringen. Det finns olika perspektiv på effekterna, det är faktiskt så att ingen forskare eller vetenskapsman kan idag exakt förutse konsekvenserna med siffror. Dessa siffror är kalkyler på ett tänkt scenario.

Men att det sker en snabb förändring av vårt klimat som i framtiden kommer att få oönskade kanske rent av ödesdigra konsekvenser finns det bevis för. Det är särskilt vid våra poler vi kan se den snabba förändringen. Vid Svalbard ser vi en temperaturförändring på hela 11 grader plus och där tinar permafrosten under sommaren. En upptining av permafrosten skulle innebära ett stort utsläpp av metangas vilket som alla förstår innebär ett stort hot för vår moder jord som är alla människors jord, inte bara de ariska svenskarnas jord, vilket bland andra Toralf Alfsson borde lära sig.

Att ett varmare klimat skulle få positiva effekter för oss kan jag instämma i om man ser det hela i ett mycket kort och snävt perspektiv. Vi är förhoppningsvis inte den sista generationen på vår jord. Men visst behöver vi värme framförallt inom politiken som de senaste åtta åren varit så kall och hård därför är jag glad över att min vänsteragenda framstår i sin tydlighet.

Astrid Boman

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.