Debatt

Jämställdhetsplanen måste bli verklighet

Debatt ,

Det är dags att göra verklighet av jämställdhetsplanen. Med riktade planer och insatser för jämställdhet i både arbete och lön blir arbetsplatserna mer utvecklande för alla.

Det är HR och arbetsledare som sitter på den slutgiltiga makten att påverka svensk arbetsmarknad till en jämställd business. Vi kan resa till månen men inte se till att kvinnor och män får samma möjligheter i arbetslivet. Handlar det om okunskap eller vad är det som gör att vi inte har kommit längre? Det kan även vara bra med självrannsakan. Facket behöver öka takten och driva på frågan om jämställdhet.

Kvinnor får oftare monotona arbetsuppgifter än män. Skador från monotona arbeten är den näst vanligaste orsaken till sjukskrivningar. Kvinnor har dessutom mindre makt att påverka sin arbetssituation, så kallad dålig psykosocial arbetsmiljö. Enligt Arbetsmiljöverket har sjukskrivningar på grund av psykosociala problem på arbetet ökat med över 70 procent sedan 2010.

Vi kan inte längre köra huvudet i sanden och hoppas att det löser sig med tiden eller med nästa generation. Det är inte mer tid som behövs utan initiativ! Om alla företag och parter jobbar med jämställdhet på riktigt skulle sjukskrivningarna minska. Det är ren vinst. Industrin behöver mindre snack och mer verkstad när det gäller jämställdhetsfrågan.

När ett aktivt arbete med jämställdhetsplanen bedrivs får arbetstagarna en chans till kompetensutveckling, varierat arbete och ett friskare liv. Sverige behöver en industri där individens kompetens och vilja att utvecklas tas till vara. Sverige är förtjänt av konkurrenskraftiga företag som utmärks av stark tillväxt och innovativa miljöer. Vi vill se en industri som vägrar skilja på kvinnor och mäns villkor i arbetslivet.

Camilla Stridh, ombudsman IF Metall Östra Småland

Ulf Jonsson, jämställdhetsansvarig IF Metall Östra Småland

Jenny Ilke Hjelm, vice ordförande IF Metall Östra Småland

Eva Kindstrand Drie, styrelsen IF Metall Östra Småland

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.