Debatt

Listorna som berättar vad regeringarna gjort

Debatt Artikeln publicerades
Vad fick regeringarna Reinfeldt respektive Löfven gjort, egentligen? En hel del visar det sig. Sedan är det ju en annan sak vad som var bra och vad som inte var det.
Foto: Jessica Gow/TT och Henrik Montgomery/TT
Vad fick regeringarna Reinfeldt respektive Löfven gjort, egentligen? En hel del visar det sig. Sedan är det ju en annan sak vad som var bra och vad som inte var det.

För nästan hundra år infördes allmän rösträtt. Det innebär att alla oavsett inkomst eller börd får rösta på det parti det man tycker är bäst. Det var många konservativa i ståndsriksdagen och sedan tvåkammarriksdagen som var emot detta.

Sedan jag blev vald till riksdagskandidat förra året har jag hört väljare ständigt klaga över vallöften. De kallar det för valfjäsk och valfläsk. Detta trots att all forskning visar att svenska politiker normalt håller över 90 procent av sina löften.

Jag bestämde mig då att ta reda på fakta istället. Fakta om det som var gjort, inte det som partierna vill göra. Då måste det ju bli rätt och ingen kan klaga. Jag letade reda på alla beslut jag kunde hitta. Valde sedan därefter ut de som var stora, omskrivna, viktiga och symboliska och fick då en lista med 35 genomförda beslut i regeringsställning både för de blå respektive för de röda. Därefter minskades listorna ner för att göra den mer lättläst och få rum på en A4-sida. Så här blev de:

Listorna har fått folk att gå i taket av ilska. ”Du gör det dåligt för blå och bra för de röda”, säger någon. “Vilket skämt” sa en blå politiker från en grannkommun. Några kallar det för ”skryt” och ”predikan”.

Själv uppmanar jag dessa tvivlare att göra egna listor som de tycker speglar besluten i regeringsställning bättre. Jag är säker på att den inte blir så mycket annorlunda. Beslut är beslut och fakta är fakta. Det går inte att ändra på.

Min stora lärdom av denna lista är att sänker man skatten med 140 miljarder så finns det inte pengar över till reformer och välfärd. Min uppmaning blir därför att för den som vill värna om välfärden i Sverige – rösta rött!

 

Michael Ländin (S)

Riksdagskandidat för Socialdemokraterna i Kalmar län