Debatt

Människan måste gå före marknaden

Debatt Artikeln publicerades

Grundläggande fackliga fri- och rättigheter är en självklarhet för oss i Sverige. Så har det inte alltid varit. Högerextrema krafter i EU har som mål att attackera löntagares intressen.

Vi socialdemokrater står för en EU-politik där vi sätter människan före marknaden. Vi står på vanligt folks sida och vi vill se ett EU som löser problem i människors vardag.

Så tänker uppenbarligen inte alla partier. I Europaparlamentet har Sverigedemokraterna gång på gång sagt nej till miljonstöd till uppsagd personal efter nedskärningar hos Ericson. Röstat ja till förslag som ökar risken för lönedumpning bland busschaufförer och nej till bättre villkor för alla bemanningsanställda. Det duger inte tycker vi. I stället för sämre ordning och reda på arbetsmarknaden så tänker vi kämpa för bättre villkor.

Det behövs ett stopp för möjligheten att konkurrera med slavliknande löner, usla anställningsvillkor och chansen att förneka medborgarna grundläggande sociala trygghet.

Vi gör ändå viktiga framsteg i unionen. Nu senast nya, moderna regler för lika lön för lika arbete på samma plats och en stegvis förbättring av arbetsmiljön. Löntagarnas rättigheter ska bli bättre. Vanligt folk ska gå före storkapitalet. Människan före marknaden.

I Sverige och i EU ska det vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Arbetsgivare som utnyttjar sina anställda ska stå till svars och otrygga arbetsvillkor ska bort.

Sveriges välstånd är högre tack vare EU-medlemskapet. Det spelar roll vem som har makten i EU. Gå och rösta den 26 maj. Rösta på Socialdemokraterna.

Lena Segerberg (S), EU-kandidat

Anna Hedh (S), EU-parlamentariker