Debatt

Medicin ska inte vara första alternativet

Debatt ,

Medicin eller hjälpmedel? Vad är bäst för våra barn? Att kommunen håller en tajt budget eller att våra barn med sömnsvårigheter får sova.

Barn medicineras för sina sömnsvårigheter utan att få testa adekvata hjälpmedel. Flera föräldrar får kämpa för att begränsa datorspel, mobil, tv och att sina barn kommer i säng i tid.

Men ibland räcker det inte. Aktiva, oroliga barn som har svårt att komma till ro trots en bra sömnhygien och rutiner finns i flera hem. I dagsläget, om dessa barn inte har en diagnos, har sjukvården lättare att skriva ut sömnmedicin än tyngdtäcke.

Tyngdtäcke som många barn blir hjälpta utav men är svårt att få förskrivet då arbetsterapeuterna i kommunen har hårda riktlinjer. Dessa täcken är dyra (cirka 3000 till 7000 kronor) att köpa privat och för kommunen. Men vad kostar det i längden? Barn som inte orkar koncentrera sig i skolan, hemma och får medicin är inte gratis heller.

Här krävs en förändring. Att första alternativet inte ska vara medicinering utav barn från fyra till 17 års ålder, utan adekvata hjälpmedel i första hand.

Gabriel Walter