Debatt

Mer överraskningar behövs i Almedalen

Almedalen Artikeln publicerades
 Almedalsveckan skulle inte skadas av litet mindre förutsägbarhet, litet mer av fantasi och överraskningar, anser skribenten.
Almedalsveckan skulle inte skadas av litet mindre förutsägbarhet, litet mer av fantasi och överraskningar, anser skribenten.

Däckad av ett läskigt fall på toaletten fick jag tillbringa  första juliveckan i stillhet framför TV:n och så mycket Almedalen har jag inte sett sedan jag var där på 90-talet.

Ett par frågetecken uppstår efteråt. Det fanns 3.000 arrangemang i Almedalen, men ändå bemödade sig Sveriges Television att dag efter dag reprissända ett SACO-arrangemang utan några nyheter om arbetsmarknaden för äldre. Likadant var det med MIttuniversitetets inte särskilt märkvärdiga seminarium om lokaltidningarna. Partiernas ekonomiska seminarier, som är Almedalens ryggrad, såg man aldrig något ifrån. Det var välregisserade tillställningar som partiledarna beskrev i sina tal, men något intressant sades väl också.

Förr var det spännande när till exempel den inbjudne professorn Assar Lindbäck på ett folkpartiseminarium inledde med att slakta Folkpartiets stora förslag, så Lars Leijonborg och Carl B Hamilton på första bänkraden höll på att ramla av stolarna.

Men mest måste man förundra sig över vart alla debatter tagit vägen. Istället var det en lång rad intervjuer med partiföreträdare som fick stå och tala om hur bra deras partier var. Kom det upp någon litet mer brännande fråga, så gled politikerna undan och gav en bakgrund till frågan istället för att svara på den. Men numera är ju alla politiker medietränade och svårare att komma åt. Det fanns en och annan kommentar av till exempel Mats Knutsson som var litet tuff, men annars var det överlag rätt snällt eller okunnigt om man så vill. Kalmarpressens kommentarer från Almedalen skämdes inte för sig. Varken Peter Akinders uppgörelser med Magdalena Andersson eller Martin Tunströms sågning av finanstalesman Svantessons befängda idé att det går att ta bort en massa myndigheter och sänka skatten med ytterligare 10 miljarder. Räcker det inte att 2000-talets regeringar sänkt skatten med 100 miljarder och det finns kommuner som vill ersätta skolmaten med filmjölk?

Det har varit lett snack om det är värt att skicka politiker och tjänstemän till Almedalen. Det tycker jag absolut att det är. Det finns mycket kompetensutveckling i Almedalen att ta del av och allt är gratis.

Men det skulle inte skada med litet mindre förutsägbarhet, litet mer av fantasi och överraskningar. Åtminstone i det som SVT sände ut.

Jan G Andersson

Chefredaktörer emeritus