Debatt

När inser vi vädrets övergång i klimatet

Debatt ,

”Det oerhörda har hänt, gudarna har upptäckt att de är dödliga, men konsekvenserna av det har ännu inte visat sig. Fortfarande är obalansen i världen osynlig, som svagheten i isen ögonblicket innan sprickan öppnar sig.” Så skriver Karl-Ove Knausgård i Vintern.

Ja – är obalansen i världen ännu osynlig för allt för många av oss?  Själv lever jag med den och jag lever vid sidan av den. Sommarlivet flyter lugnt. Trädgårdspyssel. Bad. Vandringar. Umgänge. Ökande torka och vattenbrist. Ovanligt blåsigt. Dock inte ovanligt varmt här. Kring Medelhavet över 40 grader. Vattennivån är hög – men den kommer och går. Antarktis kalvar isblock två gånger Gotlands storlek. Stor risk för dramatiskt höjd havsnivå, varnar Environmental Institutes forskare. Fler extrema värmeböljor. Ett obeboeligt Medelhavsområde. Hotande livsmedelsförsörjning. Ännu märks mycket lite här.

Vi talar om väder och klimat. Vädret som händer här varje dag, det tillfälliga. Klimatet som summan av många dagars globalt väder som visar den nödvändiga utvecklingen. Klimatet känns inte. Vädret verkar övergående.

När märker vi att det oerhörda har hänt. När inser vi vädrets övergång i klimat. När märker vi att olika tillfälligheter skapat en ny nödvändig klimatutveckling. När blir den osynliga obalansen synlig. Vem ser? Vem summerar?

För länge sedan visade TV en engelsk film, som visade hur klimatutvecklingen leder till sandstormar som ödelägger all civilisation.

Forskarna från Environmental Institute menar att Sverige måste utveckla en global vision med mål och åtgärder för utsläppsminskningar. Hur skulle den globala visionen se ut?

Det finns ett förslag till åtgärder, som kan kopplas till höga politiska mål för utsläppsminskning. Det kallas i Sverige för Avgift och Utdelning och visar hur en stadigt stigande avgift på fossila utsläpp kan få folkets stöd. Förslaget kallas Klimatsvaret.se. Det ser svagheterna i isen och vet ett sätt att tillräckligt snabbt hindra sprickan att öppna sig och få utsläppen att minska.

Ann Helleday

Klimatsvaret – CCL Sverige

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.