Debatt

Numera cyklar folk bara när det passar

Debatt ,

Svar på Eva Höglunds replik om cykling den 5 februari.

Du har helt rätt Eva, man måste lösa miljöproblemen och du verkar vara bra påläst. När det gäller min artikel så var det inte meningen att rubriken skulle vara som den var. I stället handlar det om att ha dåligt samvete för att man åker bil. Jag tycker det är OK med cykling och jag har också beskrivit min och mina föräldrars uppväxt på cykel. Vi hade ingen bil och allt vi gjorde innebar att åka på cykel.

Dagens moderna människor cyklar när det passar. Man har ett par kilometer till jobbet och en vacker sommardag så kommer man till jobbet och kan stolt visa upp sin cykelväst. Då går det bra att vara miljömedveten, ett par dagar. För oss var det annat, vi hade inget val. De människor som fortfarande bor på landsbygden har ofta dålig bussförbindelse och heller inget tåg. De är helt beroende av bil, hur smutsig den än är. Och dessutom vem har råd att köpa en elbil? En del lär kosta stora summor.

På tal om nedsmutsning så lär man kunna köra flera varv runt jorden så motsvarar det hanteringen av de dyra och smutsiga batterierna. Och vilken folkgrupp får sitta emellan då västvärlden skall bryta de olika metallerna?

Jag tänker fortfarande inte ha något dåligt samvete för att jag inte cyklar alla de mil jag har till jobbet varje dag. I stället åker jag inte på flygsemester, kör med husvagn eller rusar runt i skärgården med bränsleslukande motorbåt. Statsmakterna borde i stället förbjuda motorcyklar, husbilar, husvagnar och framför allt alla stora lyxbåtar som inte betalar ett öre i skatt mer än det som ligger i bränslepriset. Där finns lite att bita, men dessvärre så har många riksdagsmän själva en fin motorkryssare.

Jag planerar mina resor så att jag alltid kombinerar inköp, jobb mm i samma resa. Varför köra omkring med barn som skall göra en massa aktiviteter via bilen? Kan inte de gå eller cykla till sitt träningspass? Det fick vi göra, kolla artikeln. Då skulle de kanske hinna se något annat än sin Iphoneskärm. Nej idag är man lat och därför är man också bunden till bil i många fall.

Hur orkade vi? Med bara cykel med en enda växel i ur och skur året runt. Min cykelfond ligger bra till tycker jag ändå. Men tack för ditt inlägg.

Christer