Debatt

Orättvis avgift gör det dyrare att bo i Mönsterås

Debatt ,

Vi är nog många som aldrig hört ordet borgensavgift tidigare. Kanhända låter det byråkratiskt och trist, men borgensavgiften får allvarliga effekter för människor.

I Mönsterås handlar frågan om människor med hårt pressad ekonomi ska ha råd med en overall till barnen när kylan kommer, eller om en pensionär ska kunna julhandla eller kanske gå till tandläkaren. Kort och gott: Det handlar om hyresgästers privatekonomi.

Kommunchefen Fredrik Johansson berättade i Östra Småland/Nyheterna den 3 november att kommunen planerar att ta ut dubbelt så mycket borgensavgift från Mönsterås Bostäder som tidigare år, detta för att kommunen vill ha intäkter. Det handlar om en ökning från 900.000 till 1.800.000 kronor. Mönsterås Bostäder menar – i likhet med Hyresgästföreningen – att en så stor höjning är omotiverad och framhåller att det blir hyresgästerna som får betala ökningen via hyresavin.

Vad betyder då detta för människor? Jo, hyresgäster hos Mönsterås Bostäder har inte bara den vanliga hyresökningen från hyresvärden att se fram emot, utan får nu räkna med ytterligare ett hyrespåslag som ska gå till kommunen. För en ensamstående förälder – som kanske bor med två barn i en trea – motsvarar bara hyrespåslaget för borgensavgiften kostnaden för en vinteroverall till ena barnet (cirka 700–800 kronor/år), för en pensionär motsvarar det en kasse julmat eller kanske ett tandläkarbesök. Men den totala hyresökningen blir naturligtvis betydligt större. Jämförelserna är dock talande, för vi vet att kommunens tilltag kommer drabba hårt pressade människor med små marginaler som redan nu kämpar för att exempelvis kunna köpa vinterkläder, spara ihop pengar till ett julfirande eller gå till tandläkaren.

När kommunen tar pengar från folket ska det ske genom demokratiska beslut tagna av våra folkvalda politiker i fullmäktige och alla kommuninvånare ska behandlas likvärdigt. Hyresgästföreningen vill uppmärksamma väljare och politiker på att Mönsterås kommun inte bör berika sig bakvägen via omotiverade avgifter som främst belastar de ekonomiskt utsatta grupperna i samhället.

Inge Hultberg, ordförande Hyresgästföreningen Mönsterås