Debatt

Orättvist att M och KD drar in gratis sommarlovskort för ungdomar

Debatt Artikeln publicerades
Peter Wretlund (S) ifrågasätter att länets 17 000 ungdomar inte får sommarlovskort inom kollektivtrafiken.
Foto: Andreas Bendroth
Peter Wretlund (S) ifrågasätter att länets 17 000 ungdomar inte får sommarlovskort inom kollektivtrafiken.

Länets 17 000 ungdomar blir av med möjligheten till gratis sommarlovskort inom kollektivtrafiken. Det blir följden av att moderaternas och kristdemokraternas budgetförslag gick igenom i riksdagen förra veckan.

Partierna drog in det statliga stödet på 350 miljoner kronor varav 8,5 miljoner som gick till Kalmar länstrafik.

Under sommaren 2018 införde vi socialdemokrater tillsammans med våra samarbetspartier gratis kollektivtrafik för ungdomar mellan 12 och 18 år. Satsningen med gratis busskort var tänkt att gälla i tre år. Sommarlovskorten blev snabbt populära och hade flera positiva effekter. Genom de fria resorna värnades miljön och minskade utsläppen. Vi fostrade också ungdomar att åka kollektivt i framtiden. Dessutom gynnades ungdomar från familjer med låga inkomster. Många ungdomar har berättat om att deras sommarlov blev roligare eftersom de kunde åka till kompisar och ta sig till badplatserna.

Jag tycker att det är orättvist av M och KD att dra in sommarlovskorten. Besparingen som uppnås är relativt liten för staten men betyder kolossalt mycket för ungdomarna. Jag förstår faktiskt inte hur M och KD resonerar och prioriterar. För mig sticker det i ögonen att med ena handen sänka skatterna för höginkomsttagarna och med andra försämra situationen för våra ungdomar. Vad säger regionråden Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) till länets ungdomar som nu är besvikna?

Peter Wretlund (S)

Regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden