Debatt

Osmakligt att införa avdrag för gåvoskatt

Debatt ,

Gudrun Brunegård fortsätter att räkna som någon läser Bibeln. Hon lyckas till och med få det till att det är Socialdemokraternas fel att vi har en “pensionärsskatt”. Låt mig få påpeka att skillnaden tillkom under åtta år av Alliansstyre.

Notan för dessa fem jobbskatteavdrag ligger totalt på hissnande 795 miljarder kronor. Bara för 2017 var kostnaden 105 miljarder (regeringens prognos). Kristdemokraterna vill dessutom fördubbla jobbskatteavdraget. Man häpnar över detta och över motiveringen; det ska motivera arbetslösa bland annat att söka arbete eller bryta utanförskapet! Jag orkar inte ens kommentera detta spektakel till resonemang. Arbetslöshet och utanförskap är tydligen självvalda tillstånd för en kristdemokrat?

När det gäller pensionärers skattelättnader som kristdemokrater har genomfört biter Gudrun Brunegård fast sig vid pensionärer med enbart garantipension. Lyckligtvis har de flesta något mer, många mycket mer än så. Självklart blir en "månadslön” ett vackert ord, men 600 kronor/månad täcker nog inte så mycket mer än hyreshöjningarna mellan 2006 och 2017. Dessa uppgick under nämnda år till i snitt 12,4 procent enligt SCB (med reservation för att jag läst tabellerna riktigt).

Vi lär dock få leva med jobbskatteavdragen. Alla inser nog att det vore politiskt självmord att ta bort dem. Att till dem införa avdrag för gåvoskatt vore, för mig, märkligt. Sitter inte viljan att hjälpa djupare än till möjligheten att få skattereduktion ger jag inte mycket för den uppriktigheten. Varför ska staten ta en tredjedel av givarens behjärtansvärda insats? Här handlar det om besuttna givare, som har råd. Det är knappast låginkomsttagare som skulle yrka på dessa avdrag. Känns osmakligt för mig.

Men det mest positiva i Gudrun Brunegårds inlägg är dock svaret. Är alltför van vid en tystnad som ibland känns märklig.

Kåre Eriksson (V)

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.