Debatt

Politikerna ska inte bestämma skolmat

Debatt ,
Politikerna ska hålla fingrarna borta från barnens skolmat. (Bilden är inte tagen i Torsås kommun).
Foto:Ingvar Karmhed/TT
Politikerna ska hålla fingrarna borta från barnens skolmat. (Bilden är inte tagen i Torsås kommun).

Skolluncherna har plötsligt blivit en infekterad fråga för politiker i Torsås kommun. Knäckfrågan är om kött och fisk ska vara alternativ när det är vegetarisk dag i skolor och förskolor.

Som kommuninvånare kan man ju undra vilken nivå våra politiker befinner sig på. Låt mig förklara varför jag ställer frågan.

I all verksamhet finns tre nivåer, en strategisk, en taktisk och en operativ nivå.

Den operativa nivån kännetecknas av verksamheten som Elinor Hammare bedriver. Hennes verksamhet ’gör’ saker, till exempel lagar maten, bestämmer matsedel, gör inköp.

På den taktiska nivån befinner sig bildningsnämnden. Här ska man se till att beslut görs på rätt sätt. Att man tilldelar de resurser som behövs för att göra saker rätt.

Att göra rätt saker faller inom ramen för den strategiska nivån, det vill säga kommunfullmäktige. Här ska man höja blicken och arbeta med visionerna, strategierna, budgetarna osv.

Att man då som vissa kommunpolitiker gör, går in och försöker detaljstyra på den operativa nivån visar ju bara att man helt och hållet missuppfattat sitt uppdrag.

Politiker i kommunen ska inte ha fingrarna i syltburken.

Låt verksamheterna göra det de är bäst på så kan ni ägna er åt det strategiska arbetet istället.

Henry Amper

Torsås

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.