Debatt

Ridån ner för gott efter 85 år i Oskarshamn

Debatt Artikeln publicerades
Succéshowen ”Hot Brown Honey” inleder vad som av allt att döma blir den sista teaterhösten i Oskarshamn.
Foto: Dylan Evans/Riksteatern
Succéshowen ”Hot Brown Honey” inleder vad som av allt att döma blir den sista teaterhösten i Oskarshamn.

I år fyller både Riksteatern och Oskarshamns Teaterförening 85 år. Äldre blir inte vår förening.

När vi insåg att vi möjligen skulle klara hösten 2018 beslöt vårt årsmöte i mars i år att vid årsskiftet ge upp försöken att klara den allt kärvare ekonomin. Vi hade inte lyckats locka tillräckligt många till våra föreställningar och det kommunala anslaget urholkades. Vi vände oss till kommunens kulturansvariga för att diskutera möjligheterna att få förlustgarantier för våren 2019, men fick klart för oss att det kunde vi inte få.

Vi inväntade anslaget för 2018 innan vi kunde fatta våra definitiva beslut om höstens föreställningar. När beskedet kom hade kulturledningen utan förvarning skurit ned vårt anslag med nästan en tredjedel eller 40 000 kronor i reda pengar. Med risk för att vi själva i styrelsen nu får står för eventuella förluster under hösten stod vi ändå fast vid att föreningens avslutning blir något alldeles extra.

Vi inleder den 17 september med den australiska succéshowen Hot Brown Honey som bara spelas på nio platser i hela landet. Forum i Oskarshamn är enda spelplats i hela sydöstra Sverige. Vill du uppleva något alldeles extra i teaterväg tycker vi att du bör ta chansen den här gången.

Vi fyller sedan på med ännu ett besök av Mattias Enn, han som gärna kallar sig oskarshamnare och som skördat stora lagrar som en av våra främsta estradörer. Den 17 oktober gästspelar Mattias Enn på Forum med sin senaste och mycket uppmärksammade föreställning om Birgit Nilsson, apropå 100-årsminnet av världssopranens födelse.

”Shirley Valentine” med Maria Lundquist sätter punkt för en 85-årig teaterepok i Oskarshamn. Om man inte inom kommunen, mot förmodan, kommer på bättre tankar.
Foto: Mats Bäcker/Riksteatern
”Shirley Valentine” med Maria Lundquist sätter punkt för en 85-årig teaterepok i Oskarshamn. Om man inte inom kommunen, mot förmodan, kommer på bättre tankar.

Det allra sista programmet i teaterföreningens 85-åriga historia bjuder en engelsk succépjäs som har fått nytt liv nu flera decennier efter det att den en gång tog Sverige med storm. Shirley Valentine heter den och den 29 november står Maria Lundquist på Forums scen i Oskarshamn för titelrollen i en klassisk historia om en kvinna som till slut lär sig att ta för sig. Ett metoo-manifest långt innan begreppet metoo hade myntats.

Du som, precis som vi, tycker att det är synd att en av Oskarshamns äldsta kulturinstitutioner går i graven, kan självklart tillsammans med en ny uppsättning ideella entusiaster fortfarande rädda föreningen om ni från och med årsskiftet tar över när vi i den gamla styrelsen lämnar.

Något kommunalt intresse lär du inte kunna räkna med. Däremot är det omöjligt för kulturledningen i kommunen att helt ta bort stödet till föreningen om verksamheten fortsätter.

Det blir en ekonomiskt mycket tuff höst för teaterföreningen, men konstnärligt har vi aldrig erbjudit ett rikare program än det som får sin premiär den 17 september med Hot Brown Honey.

Tack för 85 innehållsrika teaterår.

Styrelsen för Oskarshamns teaterförening/Ulf Jönsson