Debatt

Samma priser borde gälla för cykelfärjan

Debatt Artikeln publicerades

Kalmar och Ölandskommunerna vill bli hållbart fossilfria kommuner.

I den ambitionen är cykeln ett allt viktigare alternativ. Både för rekreation och shopping och för pendling till och från arbete och studier. Kommunerna bygger ut cykelvägarna och cykelleden från fyr till fyr på Öland utvecklas etapp för etapp. Cykelturismen växer och försäljningen av elcyklar slår alla rekord.

Allt det där är bra.

Varje dag rör sig några tusen människor över Ölandsbron. Men när det gäller hur Öland och fastlandet kan kopplas till varandra för den som vill cykla blir den kommunala hanteringen plötsligt alldeles valhänt.

Ölandsbron har cykelförbud. På bussen kan man ta med max två cyklar. Om det finns plats. Det är ett skämt. Ingen kan planera sitt cyklande på sådana villkor.

Återstår cykelfärjan Dessi mellan Kalmar och Färjestaden. Ständigt ifrågasatt och nedläggningshotad. Med dyra singelbiljetter avsett för spendersamma turister (?) och månadskort som förutsätter att man reser med färjan varje dag, oavsett väderlek. Färjan med dessa tvehågsna satsningar har aldrig blivit en riktig succé.

Så kan vi inte ha det.

Kommunerna måste visa att man menar allvar med cykelfärjan. Självklart ska den ingå i KLT-systemet, med samma priser och rabattmöjligheter som gäller för buss och annan kollektivtrafik. Buss eller färja med eller utan cykel. Det ska vara enkelt att välja varje dag!

Cykeln är en självklar del av modernt infrastrukturtänkande, även när det gäller att knyta ihop kommuner som skiljs åt av några hundra meter vatten.

I dag gäller inte KLTs seniorkort på cykelfärjan.

Varför inte det?

Självklart ska KLTs pensionärsrabatt gälla även på cykelfärjan.

Matilda Wärenfalk

Oppositionsråd (S) Mörbylånga

Per Olof Pelle Johansson

Ordf Socialdemokraterna Södra Öland