Debatt

Slå vakt om hela LSS-lagstiftningen

Debatt ,

LSS-lagstiftningen ger rätt till tio insatser, jag går inte in närmare på dessa. Personlig assistans har fått stort fokus i media. Med all rätt. Fruktansvärt är det som pågår i Sverige.

I mitt möte med anhöriga och företrädare för olika intresseorganisationer har alla samma erfarenheter; lagen har krympt de senaste tio åren.

Det gäller gruppboende, personlig assistans, ledsagarservice och daglig verksamhet med mera.

De sista åren har allt kretsat kring besparingar inom LSS och de flesta partierna har totalt missat att arbeta med nya politiska åtgärdsprogram för att öka delaktighet, medbestämmande, inflytande och mångfald i samhället.

Sveriges synsätt och värdegrund är ett nytt fenomen i samhället. Nej, till varje pris, utan att man begår lagbrott. En lag går alltid att töja, fråga vilken jurist som helst.

Men hur kunde Sverige ta till svångremmen?

Var det för att denna grupp inte skrek högst och i tysthet stod i tacksamhetsskuld till samhället och vars anhöriga gick på knäna?

Det som inte kommer med i debatten är den ekonomiska utsattheten för denna grupp. De som aldrig kommer ut i förvärvsarbete har inte 10 000 kronor före skatt i månaden i ersättning. Du läste rätt, de ska betala skatt på den lilla ersättningen. Flertalet av dessa vuxna personer försörjs av anhöriga som har utrymme i sin ekonomi att hjälpa till med glasögon, tandläkarbesök, längre vistelser på sjukhus (100 kronor/dygn) med mera. De andra är hänvisade till ekonomiskt bistånd. Fast det inte finns någon tradition att ansöka om socialhjälp.

Snälla politiker, släng tanken om institutioner! I morgon kanske det är ditt barn eller barnbarn som inte ingår i normalfoldern.

Avslutningsvis vill jag ge en stor eloge till två före detta partiledare: Bengt Westerberg (L) och Lars Ohly (V) för debattartiklar och blogginlägg. Och till forskarna i Lund och Umeå inom handikappvetenskap som inte klarar av att vara neutrala längre inför den nedrustning som pågår i Sverige. Samt till slut den som har betytt mest för landet: medicinalrådet och överdirektören för socialstyrelsen Karl Grunewald, som har gått ur tiden, men som med sitt fantastiska engagemang gjorde de osynliga synliga, "idioter" till samhällsmedborgare.

Yvonne Malmgren

Före detta handläggare för handikappfrågor och LSS

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.