Debatt

Sommarlovskortet togs bort av M och KD

Debatt Artikeln publicerades
Att det inte blev några pengar till de populära sommarlovskorten beror på att Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna slopat det statliga stödet, betonar Peter Wretlund (S), som gärna velat erbjuda korten även i år.
Att det inte blev några pengar till de populära sommarlovskorten beror på att Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna slopat det statliga stödet, betonar Peter Wretlund (S), som gärna velat erbjuda korten även i år.

Vänsterpartiets Sara Kånåhols och Lena Granath skjuter på budbäraren i sin insändare.

De kritiserar att det inte blir gratis sommarlovskort för ungdomar inom kollektivtrafiken den här sommaren. Jag är lika kritisk till detta som Sara Kånåhols och Lena Granath och ser också stora fördelar, inte minst ur jämlikhetssynpunkt, att låta ungdomar åka gratis under sommarmånaderna.

Men ansvaret för att det inte blir något sommarlovskort i år vilar faktiskt inte på KLT eller Länsunionen (S, C och L), utan på Moderaterna och Kristdemokraterna. Det var dessa partier, med stöd av Sverigedemokraterna, som drog in det statliga stödet på 350 miljoner kronor i riksdagen varav 8,5 miljoner gick till Kalmar länstrafik. Som en följd därav kan vi inte ge längre ge länets 17 000 ungdomar denna förmån.

Tanken från oss socialdemokrater var att satsningen skulle ha gällt i tre år. Men i och med regeringskrisen och att M och KD:s budget fick stöd i riksdagen blev det som det blev. Jag tycker att detta var orättvist och fel. Besparingen som uppnåddes är relativt liten för staten medan sommarlovskorten betyder kolossalt mycket för ungdomarna. För mig sticker det i ögonen att med ena handen sänka skatterna för höginkomsttagarna och med andra försämra situationen för våra ungdomar.

Inte med ett ord nämner Sara Kånåhols och Lena Granath ovanstående. Det tycker jag är märkligt. Kalmar Länstrafik har tyvärr inte möjlighet att själva finansiera 8,5 miljoner kronor. Av den anledningen gav vi kommunerna möjlighet att finansiera korten till sina ungdomar. Jag hoppas förstås att fler kommuner följer efter Borgholms kommun men förstår samtidigt att även kommunerna har det besvärligt ekonomiskt. Bäst vore därför att finansieringen av sommarlovskorten återigen lyfts in i kommande budgetförslag från regeringen.

Peter Wretlund (S)

Regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden