Debatt

Tänk på miljön - släng inte sopor i naturen

Debatt ,

Nu är det dags att ge sig ut på picknick och grillutflykter till någon vacker strand. Det är ju härligt – men kan vara mindre härligt för naturen, om man glömmer att plocka upp efter sig.

Havet är redan illa ute på grund av överfiske och den globala uppvärmningen, som gör vattnet surare och därmed påverkar skaldjur och korallrev. Allt skräp, framför allt plast som tar väldigt lång tid att bryta ner, utgör ännu ett hot. Varje år beräknas åtta till 13 miljoner ton plast hamna i naturen, och om ingen förändring sker kan haven innehålla mer plast än fisk år 2050.

Skräp på stränderna är fult, det är nog alla eniga om. Men det är också farligt för både fiskar och sjöfågel, som kan få i sig skräpet eller trassla in sig i det. Plasten kan också innehålla giftiga ämnen som skadar både stora och små organismer.

Vad ska du göra? Svaret är självklart: släng inte plastpåsar, engångsbestick och plastflaskor i naturen, och förstås inte heller pappkartonger och metallgrillar – ta hem soporna och låt dem gå till återvinning i stället.

Och även om det kan kännas knepigt, säg gärna till om du ser någon som efter avslutad picknick är på väg att gå utan att plocka upp efter sig. Du gör det ju inte för att vara en gnällspik utan för att värna om naturen – och alla vill väl ha ett hav som bebos av fisk och inte av plastskräp!

Ingela Björck

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.