Debatt

Trygghet för vanligt folk – trygghet för alla

Debatt ,

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i. Jag vill påstå att anledningen till det är att arbetarrörelsen sedan slutet på 1800-talet varit, och fortfarande är ett så starkt grundfundament.

Där har vi den unika modellen, med bland annat en stark arbetsmarknad där vanligt folk bidrar till att hela tiden föra Sverige framåt. Men det räcker tyvärr inte!? Vi behöver ha beslutsfattare som är med på tåget också.

Jag gillar när politiker har en framtidsvision. Jag gillar när politiker använder våra frågor, arbetarrörelsens frågor tillika fackliga frågor för att nå dit. Jag gillar när det går bra för Sverige och är stolt över mitt bidrag för att bygga upp ett välfärdssamhälle som ger trygghet och där vi blickar mot framtiden.

Därför så måste vi ha en arbetslöshetsförsäkring med hög ersättning och bra villkor. En anställningstrygghet som är värt namnet. Starka kollektivavtal mellan arbetsgivare och löntagare. En sjukförsäkring som räddar människor från undergång osv.

Vart vill jag komma med det här resonemanget!? Jo, vår trygghet är faktiskt också hotad av politiker. Alliansen och Sverigedemokraterna vill göra Sverige till ett mer otryggt land att leva i.

Införa massiva skattesänkningar för de som redan tjänar mest. Skattesänkningar som leder till färre personal inom skolan, vården och omsorgen. Man vill stifta lagar som kommer att bidra till att sänka löner och göra anställningar ännu otryggare. Man tror att sjuka blir friska om de blir fattiga genom att inte bevilja sjukpenning till de som behöver det.

Arbetarrörelsens ambition för Sverige är att vi fortsatt ska vara ett land i absolut världsklass. Vi ska tävla om att vara bäst – inte att konkurrera med försämrad trygghet och lägre löner för vanligt folk.

Jag vill ha en politik som gynnar många, inte bara fåtalet rika.

Håkan Korán

Ombudsman för fackförbundet GS och välfärdsvakt

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.