Debatt

Vi vill se förbättringar för alla pensionärer

Debatt ,

Landsbygdspartiet oberoende vill se förbättringar för våra pensionärer, det är en viktig fråga för hela landet, men särskilt för landsbygden. Generellt har landsortskommuner en betydligt äldre befolkning än städerna har. Ju mindre kommun desto äldre befolkning är snarare regel än undantag.

Man kan jämföra åldersfördelningen vid riksdagsvalet 2014. Andelen väljare över 65 år var i Överkalix 38,1 procent, Valdemarsvik 35,5 procent, Flen 33 procent och så vidare. Lägst var siffrorna i Huddinge, Botkyrka och Knivsta med 18 procent. Denna sneda åldersfördelning gör pensionärernas situation till en viktig landsbygdsfråga.

Undersökningar som gjorts, visar att många pensionärer hamnar under ”skälig levnadsnivå” som för ensamstående är 5 438 kronor per månad efter skatt och sedan hyra är betald. Bostadstillägg för pensionärer som har eget hus beräknas enligt schablon. Det är samma beräkningsgrund för de som bor i ett samhälle med nära tillgång till all service, som för de som bor på ren landsbygd.

Många pensionärer som bor i eget hus på landsbygden har en låg boendekostnad. Men för att kunna ha kvar detta boende, är de helt beroende av bil för att ta sig till affärer, sjukvård och annan service. För att inte tvinga in människor till städer och samhällen bör behovet av bil tas med i beräkningen av boendekostnaden och därmed bostadstillägget.

Parallellt med att man på detta sätt ger människor möjlighet att bo kvar i sin invanda miljö, är det också viktigt att var och en som fyllt 85 år ska ha lagstadgad rätt till ett äldreboende. Detta ställer krav på kommunernas planering.

Vid beräkningen av bostadstillägget, så utgår man ifrån bruttoinkomsten. Den kommunala skatten (kommun + landsting) varierar dock kraftigt över landet. För 2017 skiljer det nästan sex kronor mellan den som har högst skatt (Dorotea 35,15) och lägst (Vellinge 29,19). För att rätta till denna skillnad ska bostadstillägget beräknas på inkomsten efter skatt.

Det är viktigt att pensionärerna kan uppleva rättvisa gentemot nytillkomna invandrargrupper. Oavsett vad stöden till invandrare eller flyktingar kallas, så menar vi att de som genom eget arbete bidragit till landets uppbyggnad, ska få en högre pension än de som inte gjort denna insats. Garantipensionen måste därför höjas kraftigt. Dessutom ska pensionen ses som en uppskjuten lön, varför skatteuttaget skall vara detsamma som för löntagarna.

Ovanstående ingår i Landsbygdspartiet oberoendes partiprogram.

För Landsbygdspartiet oberoende

Arne Gunnarsson 

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.