Debatt

Visst är det sorgligt att så många djur föds upp bara för att ätas

Djur Artikeln publicerades
Barbro Lindgren tycker att det svårt att glädja sig över något så länge vettskrämda djur tvingas till slakt.
Foto: Michael Probst
Barbro Lindgren tycker att det svårt att glädja sig över något så länge vettskrämda djur tvingas till slakt.

Hur ska man kunna glädja sig över någonting på jorden, så länge vettskrämda djur hela tiden tvingas in i slakterierna för att dödas? Och så länge vilda djur får hållas i fångenskap och plågas. Visst är det sorgligt att så många djur föds upp bara för att ätas.

Och det är konstigt att så många människor inte förstår att djur har känslor. Minsta insekt får ju ångest när den tappar ett ben.

Ofta hör man människor säga: ”Vi blev behandlade sämre än djur”. Men vad då? Djuren ska alltid behandlas minst lika bra som människor – helst bättre.

Och hur kan det komma sig att fortsätter att kriga och kriga och rusta och rusta? Hur många krig har inte religionerna på sitt samvete? Hög tid att börja tänka själva.

Och varför kan vi inte hålla oss på jorden? Vad ska det tjäna till att hoppa omkring på månen? Eller bosätta oss på Mars? Varför måste vi förstöra rymden, när vi redan har förstört jorden?

Att få hjälp att dö när man levt färdigt och inte orkar leva längre, borde vara en självklarhet. Lika självklart som att få dö hemma i sitt eget land. Och helst ingen sorglig begravning efteråt, men gärna en glad fest.

Barbro Lindgren, Glömminge