Debatt

Visst borde Kalmar delta i EU-mästerskap

Debatt ,
Alla kommuner med mer än 50 000 invånare kan ställa upp i EU-mästerskapen i tillgänglighet. Kalmar skulle ha mycket att vinna på att vara med om, även om man kanske inte skulle ta hem "Access City Award" i första försöket. (Bilden är dock tagen på annan ort).
Foto:Gorm Kallestad/TT
Alla kommuner med mer än 50 000 invånare kan ställa upp i EU-mästerskapen i tillgänglighet. Kalmar skulle ha mycket att vinna på att vara med om, även om man kanske inte skulle ta hem "Access City Award" i första försöket. (Bilden är dock tagen på annan ort).

Vi i Sverige gläder oss åt att herrlandslaget kämpade sig fram till slutomgången i fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Vi i Kalmarbygden är också glada över att vi har två lag som spelar fotboll i högsta serien 2018. Fast det var nära att det inte blivit något...

Knappast någon avfärdar deltagandet med omdömen som att ”vi har ingen chans att vinna så vad har vi där att göra”.

Men när det gäller deltagande i det av EU 2010 instiftade EU-mästerskapet i tillgänglighet – på engelska

”Access City Award” – har beslutsfattare i Kalmar kommun avvisat deltagande under hela 2010-talet med en märklig officiell motivering.

2017 lovade personer från kommunens politiska ledning och från förvaltningsledningen att Kalmar ska delta från 2018. Men under senare tid har påståtts att man inte kan delta varken 2018, 2019 eller 2020 på grund av att inga extra pengar anslagits av kommunfullmäktige till deltagande i detta EU-mästerskap under kommunfullmäktiges budgetmöte för 2018 och dess fastställande av ekonomisk plan för 2019 och 2020.

Har ledningen för Kalmar kommun verkligen fattat beslut som avser att hindra Kalmar att medverka i den av EU instiftade sociala process för tillgänglighet och mot sådana funktionshinder som människor utsätts för?

VI alla kan drabbas, åtminstone något skede i livet.

Finns det något viktigare än att medverka i och lära genom att delta i sådant utbyte och bygge av sociala pelare i Europa och världen?

EU har inbjudit kommuner med över 50 000 invånare att delta utan särskild kostnad varje år. En anmälan ska göras till EU-kommissionen enligt formulär på webben. Där sammanfattas vad som utförts för tillgänglighet i kommunen (även av andra ansvariga såsom landstinget med KLT) på olika områden, både beträffande de som har öppna fysiska och de som har mer dolda funktionshinder.

Deltagande kommuner vittnar om hur verksamheten inspirerat såväl funktionsnedsatta brukare och alla medarbetare under åren då de deltar. Den känslan är ett mervärde som kanske är av störst betydelse. Fixering vid vinst på ett sätt som gör att en kvalificerad kommun struntar i medverkan är ett synsätt som leder fel! Alla har intresse av att medverka i bygget av tillgänglighet!

Kalmar har alltså privilegiet att få delta eftersom kommunen har över 50 000 invånare.

Det är givetvis i allas intresse att kommunerna deltar, inte bara de som drabbats av funktionshinder. Inte enbart fixerade av vinstintresse utan främst för att lära och utveckla tillgänglighetsarbetet samt uppmärksamma och stimulera.

Kalmar ställer upp i och stöder en rad evenemang och delar i olika tävlingar med rangordningar som Ironman och dylikt.

Det utmärkta arbete som pågår inom kommunens olika förvaltningar samt inom landstinget med Länstrafiken för tillgänglighet samt dess ambitioner och visioner, är väl värda att redovisas och medverka. Det är en förolämpning mot alla de förvaltningar som verkar för tillgänglighet att inte ställa upp med motiveringen att Kalmar inte är så utvecklat i arbetet med tillgänglighet.

Flera kommuner – Borås till exempel – medverkade ett par år och fick utmärkelsen tredje året 2015. 2014 erhöll Göteborg utmärkelsen av EU-kommissionen. Det är hög tid att sydöstra Sverige också medverkar.

Vi har alla intresse av att delta i arbetet för ett samhälle för alla. Det är på tiden att även tillgänglighetsfrågorna och funktionshindren uppmärksammas.

Delta i EU-mästerskapet i tillgänglighet!

Allan Johansson, Vinterbo

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.