Nytt parti tar plats i fullmäktige

Emmaboda Artikeln publicerades
Bästa alternativet tar plats i fullmäktige. Från vänster: Kent-Göran Karlsson, Johan Bernfalk, Bo-Eddie Rossbol, Jenny Pettersson, Sonny Meijer, Dianne Meijer och Anja Granlund.
Foto: Peter Lejon
Bästa alternativet tar plats i fullmäktige. Från vänster: Kent-Göran Karlsson, Johan Bernfalk, Bo-Eddie Rossbol, Jenny Pettersson, Sonny Meijer, Dianne Meijer och Anja Granlund.

Bästa alternativet bildades i våras. I valet på söndagen fick de 7,5 procent av rösterna i kommunvalet och det ger tre mandat i kommunfullmäktige.

Bästa alternativet leds av förstanamnet Bo-Eddie Rossbol. Tills i våras var han medlem i Socialdemokraterna och han har sedan 2006 varit kommunfullmäktiges ordförande. Under den senaste mandatperioden har han också varit ordförande i bygg- och miljönämnden.

Skälet till att Rossbol lämnade S i våras, för att sedan sitta kvar på sina poster som politisk vilde, var att han kände sig motarbetad i Socialdemokraterna där han varit aktiv medlem i över 30 år.

Bästa alternativet består till stor del av politiker som tidigare varit aktiva i andra partier. Exempel på det är Anja Granlund, som lämnat Centern och som under senaste mandatperioden varit vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden. Hennes make Kent-Göran Karlsson, även han tidigare förtroendevald inom C, har gått över till Bästa alternativet.

Det är ännu inte definitivt känt vilken sida Bästa alternativet kommer att stödja. I valet på söndagen fick S och V totalt 18 mandat. Alliansen - M, C och KD - fick 15 mandat. Om BA stödjer Alliansen blir ställningen 18 - 18, och Sverigedemokraterna fick i valet fem mandat.

Bo-Eddie Rossbol ville på valkvällen inte kommentera vilken sida partiet kommer att stödja.

– Vi är nöjda med vårt valresultat och nu väntar vi på att telefonen ska börja ringa. Vi förutsätter att både S och V och Alliansen är intresserade av vårt stöd, sade Bo-Eddie Rossbol.

Senast ett lokalt parti kom in i fullmäktige var 1988 och då var det Partiet Partiet. I Bästa alternativet finns flera personer som hade uppdrag för PP, som lämnade fullmäktige 2002.

Om Bästa alternativet stödjer Alliansen blir ställningen oavgjord och båda sidor blir beroende av Sverigedemokraterna - om inga andra uppgörelser görs.