Nytt parti tar plats i fullmäktige

Emmaboda Artikeln publicerades
Bästa alternativet tar plats i fullmäktige. Från vänster: Kent-Göran Karlsson, Johan Bernfalk, Bo-Eddie Rossbol, Jenny Pettersson, Sonny Meijer, Dianne Meijer och Anja Granlund.
Foto: Peter Lejon
Bästa alternativet tar plats i fullmäktige. Från vänster: Kent-Göran Karlsson, Johan Bernfalk, Bo-Eddie Rossbol, Jenny Pettersson, Sonny Meijer, Dianne Meijer och Anja Granlund.

Bästa alternativet bildades i våras. I valet på söndagen fick de 7,5 procent av rösterna i kommunvalet och det ger tre mandat i kommunfullmäktige.

Bästa alternativet leds av förstanamnet Bo-Eddie Rossbol. Tills i våras var han medlem i Socialdemokraterna och han har sedan 2006 varit kommunfullmäktiges ordförande. Under den senaste mandatperioden har han också varit ordförande i bygg- och miljönämnden.

Skälet till att Rossbol lämnade S i våras, för att sedan sitta kvar på sina poster som politisk vilde, var att han kände sig motarbetad i Socialdemokraterna där han varit aktiv medlem i över 30 år.

Bästa alternativet består till stor del av politiker som tidigare varit aktiva i andra partier. Exempel på det är Anja Granlund, som lämnat Centern och som under senaste mandatperioden varit vice ordförande i teknik- och fritidsnämnden. Hennes make Kent-Göran Karlsson, även han tidigare förtroendevald inom C, har gått över till Bästa alternativet.

Det är ännu inte definitivt känt vilken sida Bästa alternativet kommer att stödja. I valet på söndagen fick S och V totalt 18 mandat. Alliansen - M, C och KD - fick 15 mandat. Om BA stödjer Alliansen blir ställningen 18 - 18, och Sverigedemokraterna fick i valet fem mandat.

Bo-Eddie Rossbol ville på valkvällen inte kommentera vilken sida partiet kommer att stödja.

– Vi är nöjda med vårt valresultat och nu väntar vi på att telefonen ska börja ringa. Vi förutsätter att både S och V och Alliansen är intresserade av vårt stöd, sade Bo-Eddie Rossbol.

Senast ett lokalt parti kom in i fullmäktige var 1988 och då var det Partiet Partiet. I Bästa alternativet finns flera personer som hade uppdrag för PP, som lämnade fullmäktige 2002.

Om Bästa alternativet stödjer Alliansen blir ställningen oavgjord och båda sidor blir beroende av Sverigedemokraterna - om inga andra uppgörelser görs.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.