Polisen sätter stopp för Emmabodafestivalen

Emmaboda Artikeln publicerades
Patric Heimbrand, Malena Grann och Patrik Oldin meddelade på tisdagen att polisen inte ger fler tillstånd till Emmabodafestivalen om arrangemanget inte ändras i grunden.
Foto: Peter Lejon
Patric Heimbrand, Malena Grann och Patrik Oldin meddelade på tisdagen att polisen inte ger fler tillstånd till Emmabodafestivalen om arrangemanget inte ändras i grunden.

Polisen ger inte tillstånd till fler upplagor av Emmabodafestivalen. Därmed ser det ut som att en drygt 30 år gammal epok går i graven.

På tisdagen hade polisen möte med kommunen, länsstyrelsen, Emmabodafestivalen och landstinget i kommunhuset i Emmaboda. På eftermiddagen kallade man till pressträff och budskapet där var entydigt:

– Så hög drogfrekvens på ett evenemang för ungdomar är helt oacceptabelt. Polisen ger inte fler tillstånd till festivalen så som den har utvecklats. För många ungdomar blir detta första kontakten med droger. Alla blir inte missbrukare, men några blir det, sade Patric Heimbrand, tillförordnad biträdande regionpolischef i polisregion syd.

Under sommarens festival, som lockade färre besökare än i fjol, registrerades rekordmånga knarkbrott; nämligen 463 stycken.

– Samverkan mellan olika aktörer fungerade väldigt bra inför årets festival och åldersgränsen höjdes till 18 år, men ändå blev utfallet dystert, konstaterade Malena Grann, biträdande kommenderingschef under festivalen.

Polisområdeschefen Patrik Oldin pekade på flera brister under festivalen.

– Det har brustit ifråga om arrangörens drogpolicy och belysning av området och det har varit ganska lätt för minderåriga att ta sig in på området, sade Oldin.

– Positivt i sammanhanget är att det begicks färre sexualbrott i år, men narkotikabrotten var desto fler, sade Malena Grann.

Under informationen framkom uppgifter om att det förekom mycket försäljning av droger inne på festivalområdet.

– Det finns ögonvittnesbeskrivningar av ungdomar som gått omkring med händerna fulla av piller som man har stoppat i sig av. Landstinget har rapporterat om flera fall av förgiftning och även av drogrelaterade psykoser, sade Malena Grann.

Polisen vill inte peka ut någon enskild aktör som ”boven i dramat”.

– Mycket tyder på att Emmabodafestivalen har blivit en drogliberal mötesplats där just drogerna har en framskjuten position, sade Patric Heimbrand.

Kan Emmabodafestivalen arrangeras igen?

– Alla aktörer har säkerligen velat att årets festival skulle bli lyckad, men polisen ger inte fler tillstånd om arrangemanget ska fortsätta som skett på senare år, men det kan kanske göras på annat sätt, sade Heimbrand.

Vi söker kontakt med festivalgeneralen Julia Isberg.

LÄS OCKSÅ: