Polisen söker vittnen till datorstöld

Emmaboda Artikeln publicerades

Inom loppet av mindre än två veckor har runt 100 datorer stulits från skolor i Emmaboda och Nybro. Nu ber polisen om hjälp med eventuella iakttagelser vid stölderna.

På torsdagskvällen den 15 februari stals runt 60 datorer från Bjurbäcksskolan. Bara några dagar efteråt, i tisdags, stals ytterligare 40 datorer, den här gången från Paradisskolan i Nybro.

Nu söker man efter vittnen till inbrotten genom ett officiellt inlägg på Facebook.

– Vi söker eventuella iakttagelser vid stölderna på Bjurbäcksskolan i Emmaboda samt på Paradisskolan i Nybro. På båda skolorna tillgreps datorer till ett stort värde, skriver polisen i lokalpolisområde Nybro.

Polisen är intresserade av tips om fordon eller personer som setts kring Bjurbäcksskolan i Emmaboda på torsdagen den 15 februari mellan klockan 18.30 - 19.30. Allmänheten kan höra av sig via ett kontaktformulär på polisens hemsida eller på telefon 114 14.

På kvällen som inbrottet skedde var skolans rektor Johanna Arvidsson-Sjögren kvar på skolan till klockan 18.40.

– Antingen kom de in när jag just hade gått, eller så var de redan inne medan jag jobbade. Det känns naturligtvis olustigt - vilket som. Min kollega var på skolan en halvtimme efter att jag hade gått, så stölden måste ha gått väldigt snabbt. Man undrar hur tjuvarna fick ut datorerna så snabbt och hur de forslade bort dem, sa Johanna Arvidsson-Sjögren till tidningen efter inbrottet.

På dörrarna in till skolan fanns inga spår av brytmärken. Polisen tror att det kan finnas kopplingar mellan stölderna, som skett på flera andra skolor under vintern, bland annat i Karlskrona, Nässjö och Halmstad.

– Vi har sett olika inbrott runtom i regionen med just det här tillvägagångssättet, att man studerar skolans larmsystem, så det är klart att vi tittar på samband. Det är inte så många som sysslar med sådant här, säger Robert Loeffel.