SD vill ha något för sitt stöd

Emmaboda ,
Martin Henriksson leder Sverigedemokraterna i kommunen och valresultatet medför för partiet ett femte fullmäktigemandat.
Foto: Peter Lejon
Martin Henriksson leder Sverigedemokraterna i kommunen och valresultatet medför för partiet ett femte fullmäktigemandat.

”De tomma stolarna i fullmäktige har legat oss i fatet, men nu har vi ett nytt gäng och vi ska sköta det här på ett snyggt sätt.”

Det säger Sverigedemokraternas ordförande och förstanamn Martin Henriksson.

Sverigedemokraterna fick 13,1 procent av rösterna i kommunvalet och det ger fem mandat i fullmäktige; en ökning med ett mandat jämfört med 2014.

– Vi trodde att vi skulle öka mer. Så var det även på riksnivå där vi fick 17,6 procent. Men de tomma stolarna i fullmäktige har legat oss i fatet. Vi har dock helt andra förutsättningar nu än efter förra valet, säger Martin Henriksson.

SD kommer att använda sig av sin vågmästarroll. Förutsatt att Bästa alternativet stödjer alliansen blir det helt jämt mellan blocken med 18 mandat på båda hållen. 41 mandat ska fördelas.

– Vi pratar gärna med de andra, men vi vill ha något för det. Vi tänker inte bara rösta för röstandets skull. Vi har inte specificerat vad vi vill ha än, men vi ska ha möte i vår partigrupp i dagarna och då kommer vi att besluta vilka poster vi är intresserade av.

Förra valet hade partiet sex namn på sin fullmäktigelista. Nu har SD 14 namn och några har tillkommit på sistone.

– Fem mandat ska ge oss tillträde till alla nämnder och det är vi naturligtvis intresserade av.

 

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.