Tyskarnas paradis, Emmaboda

Emmaboda Artikeln publicerades
Ida, Jörn, Svea och Annette Hartman framför sin campingbil
Foto: Åsa Alvetjärn
Ida, Jörn, Svea och Annette Hartman framför sin campingbil

Familjen Hartman från Frankfurt i Tyskland campar i Sverige för 5e gången, och de älskar verkligen Småland.

Alla nyanser av grönt som är i naturen. De snälla svenskarna. Landsbygden med alla sina vackra hus. Astrid Lindgrens sagor, är faktorer som gjort att familjen började besöka Sverige.

– Att få komma till Glasriket och specifikt hit till Emmaboda, där det inte finns så mycket folk. Röda vackra stugor och en underbar natur. Bara kunna få bada i en sjö, helt själva. Det är ljuvligt. Så är det inte i Tyskland, där är det överbefolkat och allt kostar, säger Annette Hartman.

Astrid Lindgrens sagor är välkänt i Tyskland.

– Drömmen för alla tyskar är att få bo som i hennes sagor om Småland, i ett litet rött torp, en dag kanske vi kan göra det, säger Annette Hartman, och tittar på sin make.

Danmark tycker de har tråkig natur. Och den stora faktorn till sin semester i Sverige är just svenskarna som paret anser är ofantligt trevliga, så är det inte i Norge till exempel.

– Norrmännen är otrevliga rent ut sagt, men svenskar får verkligen toppbetyg. Det är även lättare natur i Sverige. Danmark är tråkigt, Norge är vackert men Sverige är magiskt, säger Jörn Hartman.

Att vara aktiv på sin resa är något som hela familjen tycker om, och barnen har en egen ”att-göra-lista”. På den står simma, göra upp en eld och blåbärspannkakor.

Paret kan inte nog framhäva alla goda kvaliteter som Sverige har och kommer definitivt komma tillbaka.

– Ni har det så vackert här. Det är tyst och lugnt och att kunna plocka egna blåbär från skogen och göra blåbärspannkakor, vilket är familjens favorit. Så ja, vi kommer definitivt att komma tillbaka, avslutar paret gemensamt.