Villa i Moshult brann till grunden

Moshult Artikeln publicerades
Boningshuset i Moshult gick inte att rädda.
Foto:Peter Lejon
Boningshuset i Moshult gick inte att rädda.

Ett boningshus i Moshult totalförstördes i en brand med mycket snabbt förlopp på fredagens förmiddag.

Det var förbipasserande på vägen från Moshult mot Ingemundebo och Brunamåla som vid tiotiden på fredagsförmiddagen iakttog att det rök från boningshusets tak. Räddningstjänsten larmades genast och var, liksom ambulans, snart på plats. Branden var fullskalig och huset, som var byggt omkring 1860, gick inte att rädda.

Inga personer kom till skada. Räddningstjänsten uppmärksammades på att det fanns hundar i hushållet och tre hundar togs om hand. På gården ägnar man sig åt djurhållning, framför allt får, men ladugården var inte i farozonen. Ägarna, som var på sina arbeten, tillkallades och kom snabbt till hemmet.

– Huset är helt nerbrunnet. Det fanns tyvärr ingen chans att rädda det, för det var övertänt på ett ögonblick och den starka vinden bidrog förstås till det. Vi inriktade oss på omgivningen. Vinden låg på åt andra hållet, så ladugården klarade sig. Vi höll även uppsikt i den omgivande naturen så att branden inte spred sig, säger räddningsledaren Magnus Lindahl.

Under fredagen kom en restvärderare från försäkringsbolaget.

– Försäkringsbolaget ska ombesörja att det finns el och vatten till djuren i ladugården. Såväl el som vatten slogs ut i och med branden. Man ska också hjälpa till med boende för familjen.

Är brandorsaken känd?

– Väldigt svårt att säga, för nu är det bara murstocken kvar, men branden startade på övervåningen.